Skansin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Skansin
Hasznosítása
Felhasználási területerődrendszer
Elhelyezkedése
Skansin (Feröer)
Skansin
Skansin
Pozíció Feröer térképén
é. sz. 62° 00′ 28″, ny. h. 6° 45′ 47″Koordináták: é. sz. 62° 00′ 28″, ny. h. 6° 45′ 47″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Skansin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Skansin látképe
Brit partvédő ágyú Skansinban

Skansin (szó szerint: sánc) egy történelmi erődítmény a feröeri Tórshavnban. A helyiek a „világ legbékésebb erődítményének” nevezik, joggal: itt mindössze üdvlövések hangzottak.

Az erődítmény közvetlenül a tórshavni kikötő mellett, egy füves magaslaton fekszik.[1]

Történelem[szerkesztés]

1580-ban építtette ki Magnus Heinason a kalózok elleni védekezésül, miután a város csaknem egy támadás áldozata lett.[2] Azóta többször átépítették; jelenlegi formáját 1780-ban nyerte el, néhány éve pedig renoválták. 1940-től, a baráti brit megszállás alatt itt volt a szigeteken állomásozó brit erők főhadiszállása. Ebből az időszakból két löveg maradt fenn, ezen kívül négy 18. századi (1782-ből származó) dán ágyú is látható.[1][3]

Skansin világítótorony

Turizmus[szerkesztés]

Itt található a feröeri világítótornyok egyike,[1] a Skansin világítótorony, amely a főváros kikötőjébe mutatja az utat a hajósoknak. Stratégiai fekvéséből eredően jó kilátást nyújt Tórshavn városára és a tengerre, a szemközt fekvő Nólsoy szigetével együtt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Skansin Fort (angol nyelven). Lonely Planet, 2009. [2009. augusztus 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 20.)
  2. Norbert B. Vogt: Die Färöer – eine kurze Chronik (német nyelven) (PDF). Deutsch-Färöischer Freundeskreis, 2003. [2007. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 1.)
  3. Take a stroll through the old part of Tórshavn (angol nyelven). The tourist information centre in Tórshavn. (Hozzáférés: 2010. május 21.)[halott link]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Skansin című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Skansin
A Wikimédia Commons tartalmaz Skansin témájú médiaállományokat.