Sisakvirág-aranybagoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sisakvirág ezüstbagoly
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 2 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Bagolylepkefélék (Noctuidae)
Alcsalád: Plusiinae
Nem: Euchalcia
Faj: E. variabilis
Tudományos név
Euchalcia variabilis
(Piller & Mitterpacher, 1783)
Szinonimák
  • Phytometra variabilis[1]
  • Plusia variabilis[1]
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sisakvirág ezüstbagoly témájú médiaállományokat és Sisakvirág ezüstbagoly témájú kategóriát.

A Sisakvirág-aranybagoly (Euchalcia variabilis) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Európában széles körben elterjedt, de sok területen ritka. Kedveli a lombhullató erdőket és patak partokat, a parkokat, kerteket és a bokros lejtőket.

Megjelenése[szerkesztés]

  • lepke: 34–42 mm szárnyfesztávolságú, az első szárnyak szürkés-barnák vagy sötétbarnák, néha olajzöld színűek, öt párhuzamos csíkkal. Ellentétben az aranybaglyok (Plusiinae) fajaival a szárnyon nincs fényes, fémes folt. A hátsó szárnyak szürkés-barnák. A teste szőrös.
  • hernyó: hossza legfeljebb 35 milliméter, a korai szakaszában halvány sárga, fekete pöttyökkel, a kifejlett lárvák zöldek.
  • báb: feketés zöld színű.

Életmódja[szerkesztés]

  • nemzedék: egy nemzedékes faj, júniustól augusztusig rajzik. A fiatal hernyók telelnek át a tápnövények fonnyadt, száraz levelei között.
  • hernyók tápnövényei: sisakvirág fajok, pl.: Aconitum variegatum és Aconitum lycoctonum, valamint a sarkantyúfű (Delphinium) és az erdei borkóró (Thalictrum aquilegifolium).

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eisenhut-Höckereule című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Manfred Koch: Wir bestimmen. Schmetterlinge. Band 3, Eulen Neumann Verlag Radebeul 2. Auflage 1972