Ugrás a tartalomhoz

Sileo S10

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sileo S10
Gyártási adatok
GyártóSileo

A Sileo S10 egy 10,7 méter hosszú, akkumulátoros elektromos, alacsonypadlós busztípus, a német-török buszgyártó Sileo cégtől.

Technológia és felszerelés

[szerkesztés]

A hajtás elektromos portáltengelyen keresztül történik két vízhűtéses aszinkron motorral [1] (egyenként 120 db kW) a ZF Friedrichshafen szállítótól (ZF AVE 130) . Az első tengely is a ZF-től származott (ZF RL 82 EC Rigid Portal) és a kormányrendszer (ZF 8098 Servocom).

A vonóakkumulátor a jármű tetőszerkezetében kapott helyet, alapfelszereltségként 200 kWh kapacitású lítium-vas-foszfát akkumulátorral volt felhasználva. A gyártó szerint ez legalább 200 hatótávolságú lenne km lehetséges. Az akkumulátor 300 egyedi monitorozott és szabályozott cellából állt (egycellás terhelés, SCL). A csatlakoztatott terheléstől függően a busz 4-100 töltési kapacitással rendelkezhet kW tölthető.

Igény szerint a busz két vagy három utas duplaajtóval is szállítható.

Helyszínek

[szerkesztés]

Bad Langensalza

[szerkesztés]

Egy európai szintű tender után 2016. június 7-én két Sileo S10-et szállítottak a Salza-Tours König OHG-hez Bad Langensalzaban. Ezek voltak az első akkumulátoros buszok Türingiában.

Öhringen

[szerkesztés]

A Hütter-Lidle Linienverkehr GmbH + Co KG 2017 januárjában helyezte üzembe a Sileo S10-et a városi közlekedésben Öhringenben.

Salzgitter

[szerkesztés]

A KVG Braunschweig egy európai szintű tender után 2017 februárjában üzembe helyezett egy Sileo S10-et.[2]

Echternach (Luxemburg)

[szerkesztés]

A Voyages Bollig 2017 márciusában kapott egy Sileo S10-et, az első Sileo elektromos buszt Luxemburgban.

Webes hivatkozások

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Elektroportalachse AVE 130. ZF.com. [2015. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 29.)
  2. Elektrobusse ab sofort in Salzgitter unterwegs. regionalsalzgitter.de, 2017. február 25. (Hozzáférés: 2018. április 15.)

Fordítás

[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sileo S10 című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.