Siemens S55

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Siemens S55
Siemens S55 mobiltelefon csatlakoztatható kamerával
Siemens S55 mobiltelefon csatlakoztatható kamerával

Gyártó Siemens AG
Forgalomban 2002
Szolgáltató Telenor, T-Mobile
Képernyő/kijelző 256 szín (8 bit)
101×80 pixel
Kamera csatlakoztatható
Második kamera nincs
Memória 921 KB
Memóriakártya nincs
Alapértelmezett csengőhang polifonikus
Hálózatok GSM 900 / 1800 / 1900, GPRS
Kapcsolódási lehetőség Infra, Bluetooth
Akkumulátor 900 mAh Li-Ion
Méretek101 x 42 x 18 mm
Tömeg85 g
Kialakítás hagyományos

ElődSiemens C55
Kapcsolódó modell Siemens M55, Siemens SL55
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Siemens S55 témájú médiaállományokat.

A Siemens S55 volt az első true color telefonok egyike a maga 256 színű kijelzőjével. 16 szólamú MID csengőhangok lejátszására képes, az MP3 formátumot még nem ismeri. A gépelést a magyar nyelvű T9-es szótár segíti, amely az SMS, az EMS és az MMS írását segíti. Java alkalmazások futtatására képes, ezáltal színes játékok is használhatók a készüléken. Az infravörös és a Bluetooth kapcsolattal a telefon bejegyzései könnyedén szinkronizálhatók a Microsoft Outlook programmal. A Siemens a telefont felső-kategóriás készülékként kezelte, mert mindazon funkciókat támogatta, amelyre egy üzletembernek szüksége lehet. A 2002 végén megjelent mobiltelefonhoz hasonló képességekkel rendelkezett az Ericsson T68 is.

Tulajdonságok[szerkesztés]

A telefon a maga korában igen fejlettnek számított és ár/érték arányban minden vetélytársát legyőzte. A készülék háromsávos (GSM 900 / 1800 / 1900 MHz), a kijelzője 256 színű 101×80 pixeles felbontású.

A helyi adatátvitel infravörös, vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül lehetséges, amely nem csak fájlok mozgatására használható a telefon és a számítógép, vagy egy másik telefon között, hanem lehetőséget ad a hozzá adott szoftver használatával a Microsoft Outlook naptárprogrammal való szinkronizálásra is. A szinkronizáláskor a telefonkönyvet, az üzeneteket, a naptárbejegyzéseket és az emlékeztetőket lehet a Microsoft Outlookkal összehangolni. A készülék támogatja a GPRS Class 8 szabványt is a távoli adatátvitelre.

A készülék a kiegészítő alkalmazások futtatására is lehetőséget biztosít: a beépített Java MIDP 1.0 környezet segítségével a telefonra töltött Java alkalmazásokkal (hasznos segédprogramok és játékok) bővíthető a telefon szoftverellátása. A készülékhez mellékelt CD-n igen sok Java alkalmazás található, de az internetről[1] is sok beszerezhető. Az alkalmazások mérete maximum 50 KB lehet.

Nem rendelkezik ugyan beépített kamerával, de kiegészítőként vásárolható csatlakoztatható Quick Pic IQP-500 kamera. A kamera maximális felbontása 640×480 pixel és beépített vakuval is rendelkezik. A vakut használat előtt a telefon akkumulátoráról lehet feltölteni. A feltöltés néhány tíz másodpercig tart és igen csak megterheli az akkumulátort. Fénykép készítésekor a telefon kijelzője nem mutatja az élőképet, a kamera nézőkéjébe kukucskálva lehet a pozicionálást elvégezni. A telefonnal készített fényképek megtekinthetők a külső hivatkozások Siemens S55 - Tekintélyes S cikkének végén. Sajnos a készülék 921 KB memóriája gátat szab a nagy mennyiségű fénykép készítésének.

A csengőhangok 16 szólamú MID fájlok lehetnek. A készülék még nem ismeri az MP3 formátumot. Csengőhangokat számítógépről másolhatunk a telefonra, vagy az Internetről tölthető le GPRS-en keresztül.

A készülékkel maximum 3 perc hosszúságú hangfelvétel készíthető. A felvétel minősége nem túl jó, de arra pont elegendő, ha egy beszélgetést rögzíteni kell. A készülék kihangosítható, így headset használata autóvezetés közben nem kötelező.

A naptár könnyen használható és sokat tud. Olyasmi, mint a Microsoft Outlook kicsinyített mása - talán csak ezért oldható meg a szinkronizáció ezzel az egyetlen programmal. Lehetőség van emlékeztetők felvételére, amely szinte minden tekintetben testre szabható: ismétlődés, értesítés az esemény előtt, stb.

A telefon ébresztőórája nem csak az időt, de a napokat is kezeli. Lehetőség van úgy beállítani az ébresztőórát, hogy csak hétfőtől péntekig ébresszen reggel, hétvégén pedig egyáltalán nem. Az ébresztőóra a telefon kikapcsolt állapotában is értesít.

Gyengeségek[szerkesztés]

A készüléknek van néhány olyan tulajdonsága, amely miatt nem tehető a Siemens legjobban sikerült készülékei közé. A készülék kialakítása során az eleganciát tartották szem előtt és a strapabíróság háttérbe szorult. A telefon oldalsó gombjai (Hívásfogadás, 1-es gomb, Hívás vége, 3-as gomb) könnyen kitörhetnek. A kijelző magasságában a telefon két oldalán található gombok is hamar működésképtelenné válhatnak.

A belső memória nagyon kevés. 921 KB memória van a készülékben, de ebből az operációs rendszer nagyjából 400 KB-ot elvesz a használat során. A felhasználható 500 KB nem sok mindenre elegendő.

A beépített T9-es szótár támogatja ugyan a magyar nyelvet, de csak ékezet nélkül képes a szavak kiegészítésére.

A hozzáadott CD-n lévő Siemens Data Suit program csak a Microsoft Outlook programmal képes a telefont szinkronizálni. Egyéb operációs rendszerrel és programmal nem sikerült a szinkronizáció.

A készülék napjainkban[szerkesztés]

Mára a készülék igen csak elavultnak számít, hiszen hiányzik belőle jó néhány olyan funkció, amelyre a mai kor emberének szüksége lehet. Ilyen például a beépített kamera videofelvételi lehetőséggel, a modern Internet böngésző, vagy a bővíthető memória. Ugyanakkor azok számára, akik csak telefonálásra, esetleg SMS-t írásra használják a készüléket, a mai napig jó és megbízható telefonnak számít.

Hivatkozások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]