Sherbrooke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sherbrooke
Sherbrooke címere
Sherbrooke címere
Közigazgatási adatok
Ország Kanada
PolgármesterSteve Lussier[1]
Körzethívószám
  • 819
  • 873
Testvérvárosok
Népesség
Népesség
  • 172 950 fő (2021)[2]
  • 175 114 fő (2022. júl. 1.)[3]
Népsűrűség471,13 fő/km²
Terület367,1 km²
Időzóna
Sherbrooke (Kanada)
Sherbrooke
Sherbrooke
Pozíció Kanada térképén
é. sz. 45° 24′, ny. h. 71° 54′Koordináták: é. sz. 45° 24′, ny. h. 71° 54′
[ Sherbrooke weboldala]
A Wikimédia Commons tartalmaz Sherbrooke témájú médiaállományokat.

Sherbrooke város Kanadában, Québec tartományban, 50 kilométerre az Amerikai Egyesült Államok határától és 1,5 órányi utazásra Montréaltól. Fontos kereskedelmi, kulturális és adminisztrációs központ, Estrie régiónak a székhelye. A gazdasági életben betöltött szerepe miatt a "Déli Kantonok Királynőjének" is nevezik.

2016-os adatok szerint 161 323 lakossal rendelkezik, de az agglomerációjával együtt összesen 212 105 a helyi lakosok száma, ami a tartomány 4. legfontosabb városává teszi.[4] Kanada egyik főegyházmegyéjének központja és a Sherbrooke Érsekség székhelye. A lakosság döntő többségének anyanyelve a francia, de a város egyes részeiben angol, spanyol és kínai ajkú kisebbség is található.[5]

Sherbrooke kiemelkedően fontos egyetemi központ, ahol több magán- és köztulajdonú felsőoktatási intézmény található. Ezek közül kiemelkedik a Sherbrooke Egyetem (Université de Sherbrooke), amely francia és angol nyelven kínál képzéseket, alapképzésektől a doktorátusig. Az egyetem hírnevét híres Orvostudományi és Gazdasági Kara alapozta meg, diákjainak döntő többsége más régiókból érkezik.[6] Szintén a városban található a Bishop's Egyetem (Bishop's University), amely csak angol nyelvű képzéseket kínál, és a város angol negyedében található.[7] Sherbrooke-ban több mint 40 000 diák tanul felsőoktatási képzésben, amely 2016-os adatok szerint azt jelenti, hogy a városban élők között minden 10. ember diák, ez az adat egyedülálló Kanadában és Észak-Amerikában.

A város nevét egy angol admirálisról, Sir John Coape Sherbrooke-ról kapta, aki Új-Skócia kormányzója volt.[8] Földrajzilag két folyó: a Saint-François és a Magog találkozásánál helyezkedik el, rengeteg hegy és tó veszi körül. A város angolszász építészeti stílussal rendelkezik, a francia hagyományok ellenére. Turisztikai központ, fontos síparadicsom, és a környező természeti kincsek is rengeteg látogatót vonzanak. A helyi tömegközlekedést az STS vállalat üzemelteti, amely ingyenes utazási lehetőséget biztosít a diákok számára.[9] Több fontos vasútvonal keresztezi a települést, például a New York és Montréal közötti személyi és kereskedelmi járatok. A központtól 20 kilométerre található a Sherbrooke-i Repülőtér, amely jelenleg csak országos járatokat fogad.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sherbrooke című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.