Serák Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Serák Károly (Adács, Pest megye, 1836 körül – Budapest, 1905. május 28.)[1] nagyabonyi kisbirtokos, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója.

Életútja[szerkesztés]

Mellszobra a budapesti Állatkertben

Serák István és Traub Anna fiaként született.

1873-ban nevezték ki állatkert-igazgatónak, mert abban reménykedtek, hogy gazdálkodói tapasztalatával az új direktor meg tudja menteni a kertet a teljes összeomlástól. Három évtizeden át, „változó szerencsével” vezette a kertet, a leghosszabb ideig valamennyi igazgató közül.

Kinevezése után hozzáfogott az állatkert katasztrofális pénzügyi helyzetének rendbetételéhez. Első lépésként a fővároshoz fordult pénzsegélyért, a város vezetői azonban ezt megtagadták, mondván: ilyesmiről csak akkor lehet szó, ha az új vezetés eredményeivel bizonyít.

Ezután úgy igyekezett az állatkertet működtetni, mintha az a saját kis birtoka lenne, s mivel külső segítségre nem számíthatott, minden lehetőséget megragadott a pénzszerzésre. A legnagyobb haszonnal persze a mutatványosok szerepeltetése kecsegtetett, így aztán egymást érték a tűznyelők, az akrobaták és a kötéltáncosok. Bár ezek a látványosságok az állatkertbe nemigen illettek, elegendő bevételt hoztak a kertnek ahhoz, hogy a válságból kilábalhasson. A pénzügyi helyzet lassan stabilizálódott, s 1875-ben már a főváros is megszavazta a segélyt az állatkert részére.

Már vagy nyolc évig volt beteg és ekkor az állatkert hanyatlásáért és bajaiért is őt okolták. Meghalt 1905. május 29-én Budapesten a Szent János-kórházban. Felesége Thury Emília Mária volt.

Munkái[szerkesztés]

  • Állatkerti Kalauz. Tájékoztató a budapesti állatkertben az állatok rövid leírásával, Budapest, 1878.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • [1] Serák Károly mellszobra az állatkert-történeti emléksétányon (László Péter alkotása)
  • [2] Az Országos Hírlap (főszerkesztő: Mikszáth Kálmán) 1898. december 5. száma (4. oldal első hasáb közepe): 25 éve az állatkert igazgatója
  • Szinnyei József: Magyar írók élete és munkái. Bp., 1891-1914. Hornyánszky Viktor

További információk[szerkesztés]

  • Kelemen: Unitárius kislexikon. Bp., Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség, 1999.