Selenicereus innesii

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Selenicereus innesii
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Kaktuszfélék (Cactaceae)
Alcsalád: Kaktuszformák (Cactoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Hylocereeae
Tudományos név
Selenicereus innesii
Kimn. in CSJ (USA) 54(1):3"' (1982)
Szinonimák

X Disbeocereus innesii

A Selenicereus innesii (syn.: X Disbeocereus innesii) egy kétséges megítélésű, természetes előfordulású taxon, mely minden bizonnyal nemzetségek közötti hibridizálódás eredményeképpen jött létre. Kultúrában gyakran lehet találkozni vele.

Elterjedése és élőhelye[szerkesztés]

Karib-szigetvilág: Szent Vincent sziget; az egyetlen ismert természetes előfordulási helye elpusztult 1997-ben a Soufriére del St. Vincent vulkán kitörésekor.

Jellemzői[szerkesztés]

Elfekvő vagy csüngő szárú növény, hajtásai 21 mm átmérőjűek, zöldek, 6 bordásak, areolái 10 mm távolra fejlődnek egymástól, kissé domborodnak csak ki, az 1-2 középtövis legfeljebb 2 mm hosszú, halványbarna, a többi tövis száma 3-7, 1–2 mm hosszúak, fehéresek. Virágai 40–45 mm hosszúak, szélesre nyílnak, sokszor deformáltak. A tölcsér halványzöld, vöröses árnyalattal, töviseket hordoz. A külső szirmok vörösek, a belső kisebbek, fehérek, vagy krémszínűek, a portokok sárgák, a bibe alul ciklámenszínű, felül fehér.

Rokonsági viszonyai[szerkesztés]

A növény rendkívül kevert tulajdonságokkal rendelkezik. Clive Innes gyűjtötte a Szt. Vincent szigeten. Myron Kimnach a fajt először aberráns alaknak, vagy hibridnek tartotta, ezért X Disbeocereus ’Innesii’ néven is leírta, mint Disocactus-Weberocereus hibridet. Ma a növény egy kultúrából kiszabadult kertészeti hibridnek tekintik, melynek szülőfajai között biztosan szerepelt a Disocactus flagelliformis is.

Források[szerkesztés]

  • Hunt D.R. et al. (2006): The new cactus lexikon. DH Books, Miborn Port, England. ISBN 0-9538134-5-2