Sean Price

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sean Price
Életrajzi adatok
BecenévRuckus, Tawl Sean, Sparsky, Infictsta, Sean P, Ruck
ÁlnévSean Price
Született1972. március 17.[1]
Brooklyn, New York
SzármazásUSA amerikai
Elhunyt2015. augusztus 8. (43 évesen)
Brooklyn
Pályafutás
Műfajokhiphop
Aktív évek1993–2015
Kapcsolódó előadó(k)Boot Camp Clik
Hangszerénekhang
Tevékenységrapper
KiadókDuck Down Records

Sean Price weboldala
SablonWikidataSegítség

Sean Price (1972. március 17.2015. augusztus 8.) amerikai rapper a New York-i Brooklynból. Tagja a Boot Camp Clik nevű hiphop csapatnak. A Heltah Skeltah nevű duóban lett híres, Ruckus vagy Ruck néven tagja a duónak, a társa Rock, aki szintén Boot Camp Clik tag. Ismert arról, hogy a duóból övé a könnyebb hangvételű szöveg, a szövegeiben poénokat és metaforákat alkalmaz.

Ruck, mint a Heltah Skeltah tagja, és a trió, az O.G.C., ismert úgy is, hogy The Fab 5. A csapat 1994-ben Buckshot kiadójához szerződött, a Duck Downhoz. A Heltah Skeltah és az O.G.C. Buckshottal és a Smif-N-Wessunnel egy csapattá alakult, a Boot Camp Clikké, ami már a 90-es évek elején az egyik befolyásos és népszerű csapat lett az underground hiphop zenében. Price 1995-ben robbant be a köztudatba a Smif-N-Wessun Dah Shinin' című albumán. A The Fab 5 kiadta az első kislemezét, Leflaur Leflah Eshkoshka címmel 1995 elején. A Leflaur című dal meglepetés siker volt 1996-ban, a Billboard 100-as listáján a 75. helyre kerültek. Ebben az évben, a Heltah Skeltah és az O.G.C. szétváltak, hogy külön-külön adhassák ki a lemezeiket. Ruck és Rock 1996 júniusában kiadták első albumukat Nocturnal címmel. Az album 250,000 példányban kelt el, és még ebben az évben a legjobb új csapat címét kapták meg a The Source magazintól.

1997-ben a Boot Camp Clik kiadta első albumát. A címe: For The People. A csapat durva, mintázott zenéit az élőzenés alapok váltották fel. A Heltah Skeltah 1998-ban tért vissza a második albumukkal, ami Magnum Force címmel jelent meg. Az album, úgy mint a For The People, semleges visszajelzéseket kapott, és közepes számban adták el, ennek ellenére a duó második száma a 100-as listán az I Ain't Havin' That. A sorozatosan kiábrándító kiadások miatt a Priority Records megszakította kapcsolatát a Duck Downnal. 2001-ben a születési nevével Price kiadott egy kislemezt, ami a Don't Say Shit To Ruck címet kapta. A Boot Camp Clik Rock nélkül visszatért 2002-ben és kiadta második lemezét, a The Chosen Few-t. 2004-ben Sean Price kiadott egy mixtape-et, a Donkey Sean Jr.-t, amin néhány régebbi és új dal is megjelent.

Price 2005 közepén kiadta első szóló lemezét, ami Monkey Barz címmel jelent meg, ami az első kiadás volt a Duck Down Triple Threat Campaign nevű projektjében, amiben a Boot Camp Clik neves előadói, Buckshot és a Smif-N-Wessun is részt vett. Ettől kezdve ő lett az egyik legismertebb hiphop előadó az USA-ban, számos közreműködés fűzhető a neve mellé, és a hiphop magazinok figyelmébe került. Szintén 2006-ban a BCC az újra egyesült Heltah Skeltah-val kiadta a harmadik lemezét, ami a The Last Stand címet viselte. Sean Price kirobbanó sikert nyújtó második lemeze a Jesus Price Supastar 2007. január 30-án jelent meg. A Jesus Price a Billboard 200-as listájára és a Heatseekers listáján a 3. helyre került. Az albumra alapokat készített 9th Wonder és Khrysis, és közreműködtek Boot Camp Clik és Justus League tagok, Sadat X és Price pártfogoltja, Rustee Juxx. A Heltah Skeltah harmadik lemeze 2008. szeptember 30-án jelent meg, aminek a címe D.I.R.T., olyan közreműködőkkel, mint a Smif-N-Wessun, Buckshot és Rustee Juxx.

Price 2007-ben kiadott egy mixtape-et Master P címmel. A borító a No Limit Records által kiadott Big Bear Doin Things című lemez paródiája.

Price-t meghívták az ItsHipHop.tv The Breakdown című műsorába, ahol beszélt a munkásságáról, a családjáról és a szövegei valóságalapjáról.

Sean Price egyik dala, a Church a 2007-ben megjelent videójátékon, a Call of Duty 4-en szerepel.

Amszterdamban Price és Rock meghívást kapott a LIJN5 rádiócsatorna Venz & Jiggy Dje műsorába ahol freestyle-oztak is. A műsorban Price elhatározta, hogy egy új mixtape-et csinál aminek Kimbo Price lesz a címe.

2015. augusztus 8-án, 43 évesen álmában érte a halál.

További információk[szerkesztés]

  1. BnF források (francia nyelven)