Sanja fesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sanja fesztivál
A Sanja fesztivál weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Sanja fesztivál témájú médiaállományokat.
Szenszódzsi
Gyermekek által hordozott mikoshi

A sanja matsuri (三社祭, vagyis a Három Szentély Fesztivál) az egyik legnagyobb sintó fesztivál Tokióban, melyet minden év májusának harmadik hétvégéjén tartanak Aszakusza szentélyében. A felvonuláson három mikoshit (hordozható szentély) visznek körbe, valamint tradicionális dalokat játszanak, és tradicionális táncokat járnak. Úgy tartják, ez az egyik legnagyobb és legszórakoztatóbb fesztivál Japánban. A fesztivál három napján körülbelül másfél – két millió ember fordul meg, köztük helyi lakosok és turisták is.

A fesztivált Honukuma Hamanari, Hinokuma Takenari és Hajino Nakatomo tiszteletére tartják. Ez a három ember alapította meg a Szenszódzsi buddhista templomot.

Története[szerkesztés]

Mint ahogy a legtöbb japán fesztivál, a Sanja Matsuri is egy vallásos ünnep, melyet három kaminak, vagyis szellemnek a tiszteletére tartanak.

Úgy tartják, hogy két halász fivér, Hinokuma Hamanari és Hinokuma Takenari, miközben a Szumidán horgásztak 628 március 18-án kora reggel, egy Kuanjin bódhiszattva szobrot találtak a hálójukban. A harmadik ember, egy jómódú földtulajdonos, Hajino Nakatomo hallott a felfedezésről, megkereste a fivéreket, és bevezette őket a buddhizmusba. A három ember ezt követően az életét a buddhizmus tanainak szentelte, a szobrot pedig egy kis szentélyben felszenteltették. Ez a szentély, mai nevén Szenszódzsi jelenleg a Kuanjin szobor otthona, és egyben a legrégibb szentély Tokióban.

A Sanja Matsurinak különböző nevei voltak az idők során, mint például Kannon Matsuri, Asakusa Matsuri. A fesztivál menete is a 7. századtól folyamatosan változott, mai formáját az Edo-korban nyerte el. 1649-ben Tokugava Iemicu sógun megbízásából kezdték el az aszakuszai szentély felépítését.

Események[szerkesztés]

Napról napra[szerkesztés]

Egyéb látnivalók[szerkesztés]

A fesztivál rendje[szerkesztés]