San Marco (negyed)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Velence negyedei:
San Marco
Venedig markusplatz.jpg
Szent Márk tér és a Szent Márk-székesegyház
Sestiere San Marco.png
A San Marco negyed elhelyezkedése Velencében

A San Marco negyed (olaszul: Sestiere di San Marco velenceiül: Sestièr de San Marco) Velence Venezia–Murano–Burano körzet kisebb közigazgatási egysége a város történelmi központjában. A Szent Márk–tértől a Rialto-hídig tartó területet foglalja magába.

Fontosabb utcái terei, hídjai[szerkesztés]

Calle dei Bombaseri: ez volt a gyapjúgyárosok utcája üzletekkel és gyáraikkal, maga a név a bombaso szóból ered, velencei dialektusban.

Calle del Fontego dei Tedeschi: a fontego szó arab eredetű, üzletet jelent. A Serenissima engedélyezte külföldi kereskedőknek, hogy az utcában megtelepedjenek.

Riva del Carbon: 1537-ben hoztak egy olyan törvényt, hogy ebben a kis utcában lehetett egyedül szenet tárolni.

Riva degli Schiavoni: először gabonatér volt a Dalmáciából érkező hajóknak és hajósoknak. Dalmáciát Schiavona, vagy Slavonia néven emlegették a velenceiek.

Ponte dei Ferali: ennek a hídnak a környékén laktak a lanternakészítő kézművesek. 1737-ben a Köztársaság dekrétumot hozott a város teljes kivilágítására. A ferali velencei dialektusban a fanali azaz lanterna megfelelője.

Ponte de la Pagia: e híd mellett álltak meg azok a hajók, amelyek szalmát szállítottak a pásztorok számára. A pagaia velencei dialektus, olasz megfelelője: paglia, magyarul szalma.

Nevezetességei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Ileana Chiappini, Franco Cristinelli, Gianni Formenton: Venedig und seine Umgebung, kiad. Azienda di Promozione Turistica , 1998.
  • Alta Macadam: Velence (Blue Guide sorozat), Corvina Kiadó, Bp. 1994. ISBN 9631338886