Sablonvita:Kezdőlap kiemelt cikkei/2018-21-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Skót duda
Skót duda
Bolgár dudások népviseletben
Bolgár dudások népviseletben

A sok történelmi, életrajzi cikk közé javaslom a Duda (hangszer) cikket, ami még egyszer sem szerepelt a Kezdőlapon. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2018. május 23., 08:23 (CEST)

Támogatom és köszönöm, valamint a szócikk vitalapja és a cikkajánló vitalapja közé az áthidaló linket betettem. – *feridiák vita 2018. május 24., 12:29 (CEST)
Meggondolásra képcsere-javaslat. – *feridiák vita 2018. május 24., 12:40 (CEST)
Tőlem lehet, de ezen alig látni a dudá(ka)t. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2018. május 24., 13:19 (CEST)


1. A „duda” szó és szócikk automatikusan hív elő magyar népdalokat. Egyik ez a kedves gyerekdal, amelynek a Wikipédiában is önálló szöveges-kottás szócikke van: Egy boszorka van („Egy boszorka van. Három fia van. / Iskolába jár az egy, másik bocskort varrni megy, | a harmadik kinn a padon a dudáját fújja nagyon, | de szép hangja van. Danadanadan”). - Egy másik ez: Aki dudás akar lenni („Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni. / Ott kell aztat megtanulni, hogyan kell a dudát fújni).
2. Külön-külön a kiválasztott képek is jók. A skót duda képe magában kiváló illusztráció, s a képhez szinte automatikusan asszociálja az ember a zenélő skót dudásokat. Ehhez jól illik a sok ifjú bolgár dudás népviseletben, és felnőtt vezetőjük kezében a duda is jól látható. Az összkép sokkal többet mond, mint egyedül egy magányos zenész.
3. Remélem, hogy sikerül meggyőzni, és Te végzed el a képcserét a Kezdőlapon. – *feridiák vita 2018. május 25., 12:18 (CEST)