Sablonvita:KeresztnevekVégén

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Prohlep 15 évvel ezelőtt a(z) Szelebritik és marketing témában

A lapvédelem oka[szerkesztés]

A sablon a véletlen szerkesztések ellen van védve, mivel minden keresztnév végére be van illesztve, és így észrevétlenül, egy névszócikk utolsó szakaszcímének szerkesztését választva is módosítható. --DHanak :-V 2006. július 14., 13:49 (CEST)Válasz

Zóra Névnap[szerkesztés]

Június 19-én a magyar katolikus naptárban névnapként szerepel a ZÓRA név, itt pedig csak Gyárfás, miért nem lehet a ZÓRÁt is beirni, mivel annak máskor nincs névnapja?

Van az, kedves 85.66.12.236, itt megtaláltad volna az oldalt, ha keresed… (2007. június 25., 15:48-es hozzászólás). Válasz: misibacsi 2007. június 25., 19:51 (CEST)Válasz

Magyar névnapok (dátum szerint)[szerkesztés]

Kedves szerkesztők, először rápillantva a Magyar névnapok és Magyar névnapok betűrendben kéttagú felsorolásra, nem esett le nekem a tantusz. Ha úgy gondoljátok, az első után tegyétek zárójelben oda, hogy dátum szerint. prohlep vita 2008. augusztus 7., 16:42 (CEST)Válasz

Szelebritik és marketing[szerkesztés]

Wiki kapcsán megnézve a Viki oldalt, kissé megdöbbent az aránytévesztés. Erre gyorsan egyik lányom kapcsán megnéztem az Orsolya oldatl, hát ott is! Van még egy Zsófia lányom is, az az oldal egyértelműen jobb, habár az a francia Zsófi matematikus kissé kilóg a sorból, na mindegy.

Azért írok ide, mert remélem olyan szerkesztők olvassák, akik tudnak valami általános elvet ajánlani és valamennyire betartatni.

  • Viki: mit keres egymással közös listán a történelmileg és kultúrálisan egyaránt igen jentős viktóriánus kor névadója és utána a manapság egyesek körében ismert Victoria Beckham énekesnő, és Pintácsi Viktória énekesnő, kismamaruházati cégtulajdonos? OK, a Szent Viktória, Róma környéki vértanú belefér, mert noha megpróbálunk semlegesek lenni, de köztudottan éppen a névnapok és a keresztnév választások sokszor kötődnek a szentekhez.
  • Zsófia és Péter saccra jó, de Péter esetén akkora egybeömlesztett híresség dömping van, hogy valahogy mégiscsak komolyabban osztályozni kéne. Hasonlóan totál vegyesfelvágott a Károly hírességi listája. Kérdés: ha valakiről van szócikk, akkor az rögtön jogosult a keresztnévvel kapcsolatos hírességek közé kerülni? Tamás lapon Dezső Tamás olyan, hogy akkor miért nem látom a többi hasonló kaliberű, szintén Tamás és szintén dékán, ma élő embereket. Habár most jut eszembe egy életművész ötlet: a jelenlegi dékánomat felteszem a Péterek közé hírsségnek és valahogy tudomására juttatom, hogy én tettem.
  • Éva: csakúgy elsőre szemet szúr Földes Éva sporttörténész, neveléstörténész, az 1948. évi londoni olimpia művészeti versenyeinek harmadik helyezettje. Nézzétek meg a róla készült lapot, ezzel a pedigrével az egyetemi és matkutatós ismerőseimből mintegy 3-4 TUCAT fent lehetne a keresztnévi hírességek között. Mi is nyertünk jelentős nemzetközi elismerést, írunk könyvet, és ahogy őt a sport- és neveléstörténészek ismerik, hát az említett 36-48 embert tényleg ismerik a matematikusok.

Javaslat:

1: különösen az élő (nehéz higgadtabb történelmi távlatból szemlélni) vagy nemrég meghalt (közvetlen környezete épp most fáradozik a szenttéavatáson) személyek esetén kerülendő mindenféle minősítés, mint híres, nagy, stb.

2: legalább kétszer három kategória kell:

  • magyar esetén: az előzőben (a) említett élők és egy emberöltőnél frissebben meghaltak, (b) legalább egy emberöltő óta halott, (c) 1945-ig bezárólag meghalt.
  • külföldi esetén: (a) az említésre méltó karrierjében még aktív, (b) már inaktív vagy 1989 óta meghalt, (c) 1989-ig bezárólag meghalt.

3: mivel a keresztnevek és a névnapok többsége igen ősi dolog, ezért nagyonis normálisnak tartanék egy olyan irányelvet, hogy az (a) kategória legyen letiltva azzal, hogy az enciklopédikusságnál szükséges jelentősség nehezen vizsgálható semleges nézőpontból. Ugye itt nem a szócikk kritériumáról van szó, hanem annál sokkal többről. Lehet féltonna Tamás nevű, enciklopédikusan számottevő emberről szócikkünk, de a Tamás keresztnénél nem volna szabad egy Tamás-cunaminak szerepelni.

4: a keresztnév szócikkek NEM tartalomjegyzékek az olyan nevű, enciklopédikusan jelentős régebbi, azaz (b) és (c) kategóriás embereknél sem! Ha egyszer nyugdíjbavonulás után veszem a fáradtságot, és a Fizika Kultúrtörténetét vagy a Matematika történeti ABC-t feldolgozom, akkor azokat a valóban jelelntős fizikusokat és matematikusaokat MIND belinkelem a keresztnevi lapokra?? NONSZENSZ! Vegyétek észre, hogy most éppen ez van folyamatban a sport, énekes és hasonló történelemmel.

Kérés:

Mivel én magam nem vagyok tapasztalt wikiző és már többször tapasztaltam, hogy a véleményem nem igazán trendi, ezért szándékosan egyik laphoz sem nyúltam. Tehát kérem, hogy akik nálamnál sokkalta többet láttak a wiki életből, azok közül valaki vegye kézbe ezt a kérdést, mert csak a wiki reputációját rontja a mostani állapot.

prohlep vita 2008. augusztus 7., 17:58 (CEST)Válasz