Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2022-8-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Újraélesztési gyakorlat
Újraélesztési gyakorlat

A hirtelen szívmegállás a szív pumpafunkciója – és ezzel a vérkeringés – hirtelen megszűnése, aminek következtében megszűnik az életfontosságú szervek oxigénellátása. Ez a kórkép gyors és szakszerű beavatkozások hiányában – sőt, ezek mellett is – azonnali életveszéllyel jár. A hatékony beavatkozásra csak nagyon rövid idő, 3–5 perc áll rendelkezésre, a hosszabb idő visszafordíthatatlan agy- és szívkárosodásokhoz vezet.

A szív koszorúerein található érelmeszesedés ábrája
A szív koszorúerein található érelmeszesedés ábrája

A hirtelen szívmegállás leggyakoribb oka a szív koszorúereinek betegsége, a koszorúér-betegség. A szívmegállás a klinikai halál szinonimája. A szívmegállást klinikailag rendszerint a tapintható pulzus hiánya alapján diagnosztizálják.

A szívmegállás még nem azonos a szívhalállal, de a késői beavatkozás vagy a beavatkozás hiánya azt eredményezi.

Mivel a szívmegállás következményei sikeres újraélesztés után is kedvezőtlenek, sokan próbáltak hatékony stratégiákat kidolgozni megelőzésére. Mivel a szívmegállás vezető oka a szív vérellátásának elégtelensége (iszkémiás szívbetegség), intenzíven népszerűsítik az egészséges táplálkozást, a testmozgást, próbálják visszaszorítani a dohányzást. A szívbetegségek veszélyének kitett páciensek több jellemzőjére az orvosoknak fokozottan figyelniük kell: fontos a vérnyomás karbantartása, a vér koleszterinszintjének csökkentése és az egyéb kontroll- és terápiás tevékenységek.