Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2021-5-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hórusz, Ozirisz és Ízisz (balról jobbra)
Hórusz, Ozirisz és Ízisz
(balról jobbra)

Az Ozirisz-mítosz az egyik legjelentősebb és legrészletesebb ókori egyiptomi mítosz, ami Ozirisz istennek, a legenda szerint Egyiptom egyik első uralkodójának meggyilkolásáról, és fia, Hórusz bosszújáról szól. Oziriszt testvére, Széth ölte meg, hogy elfoglalja a trónját. Ízisz, Ozirisz testvére és felesége gyermeket szült, akit sokáig rejtegetett Széth elől; ő volt Hórusz, aki felnőve szembeszállt Széthtel, és hosszú küzdelem után legyőzte. A mítosz fontos szerepet tölt be az egyiptomiaknak a királyságról és a trónutódlásról, a rend és káosz konfliktusáról, illetve a halálról és a túlvilágról alkotott elképzelésében, egyben pontosan jellemzi a főszereplő isteneket, akik kultuszának számos eleme ebből a mítoszból ered.

Az Ozirisz-mítosz nagyjából már az i. e. 25. századra kialakult. Számos eleme vallási eredetű, de lehet, hogy Hórusz és Széth küzdelmét Egyiptom korai történelmének eseményei ihlették. A tudósok megpróbálták kideríteni, mely eseményekből születhetett a történet, de az eredmények nem meggyőzőek.

A mítosz elemei számtalan, különféle műfajú egyiptomi szövegben jelennek meg – halotti szövegektől és mágikus formuláktól az elbeszélésekig. Emiatt részletesebb és összefüggőbb, mint a legtöbb egyiptomi mítosz, de egyik szöveg sem teljes, és az események leírása nagyon változatos. Az ókori görög és római írások, például Plutarkhosz Ízisz és Ozirisze több információt nyújtanak, és bár elképzelhető, hogy nem mindig tükrözik pontosan az ókori egyiptomiak hitét, de ezekben a művekben maradt fenn a mítosz akkor is, amikor az egyiptomi vallás legtöbb eleme már feledésbe merült.