Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2020-39-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Kanggang szulle körtánc, 8. fontos szellemi örökség
A Kanggang szulle körtánc,
8. fontos szellemi örökség
Henjo, csedzsui búvárnők, akik 20 méter mélyre is lemerülnek palack nélkül, tenger gyümölcseit gyűjteni
Henjo, csedzsui búvárnők, akik 20 méter mélyre is lemerülnek palack nélkül, tenger gyümölcseit gyűjteni

Dél-Korea kulturális örökségvédelmi programja többlépcsős, állami és tartományi, illetve városi szintekkel. A programot a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (대한민국 문화재청, Tehan Minguk Munhvadzsecshong) felügyeli, a védelmet pedig az 1999-es kulturális örökségvédelmi törvény biztosítja. A ma is életben lévő programot 1962-ben kezdték el, akkor még szerény körülmények között, és fokozatosan fejlesztették, illetve terjesztették ki.

A hivatal öt kategóriába sorolja az értékeket (államilag besorolt kulturális örökség, tartományi/városi szinten besorolt kulturális örökség, kulturális örökség, regisztrált kulturális örökség és be nem sorolt kulturális örökség), majd ezeket kategóriákra osztják. A kulturális örökség részeként nem csak a tárgyi örökséget, hanem a szellemi örökséget is kategorizálják — ide tartoznak a népszokások, a népzene, a néptánc, valamint a népművészeti értékek elkészítésének technikái is. A szellemi örökség programjának főszereplői az úgynevezett „élő emberi kincsek”, akik valamilyen, a kulturális örökség szempontjából fontos tudás birtokosai, és ezt a tudást a program keretében kötelesek továbbadni tanulóiknak. A dél-koreai állam több oktatóközpontot és egy egyetemet is működtet a kulturális örökség megőrzésére és továbbadására.

A programban szereplő kulturális örökség egy részét az UNESCO védi: Dél-Koreának tizenhárom kulturális és egy természeti világörökségi helyszíne van, 13 további helyszín a javaslatok listáján szerepel. A szellemi világörökség részeként 20 koreai tételt regisztráltak 2018-ig.

Bár a programot általában a közvélemény és a szakma is sikeresnek tartja, hatékonyságát és a kategorizálás módszereit is többen vitatják.