Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2019-3-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grimm Vince
Grimm Vince
János vitéz első kiadása; címlapja Grimm rajzával
János vitéz első kiadása;
címlapja Grimm rajzával
Forintos Kossuth-bankó (Grimm litográfiája)
Forintos Kossuth-bankó
(Grimm litográfiája)

Grimm Vince (Bécs, 1801. március 15.Pest, 1872. január 15.) osztrák születésű magyar litográfus, nyomdaigazgató, sakkozó, sakkfeladványszerző.

Az 1839-es alapítású első magyar sakkegyesület, a Pesti Sakk-kör első elnöke; az első magyar sakksiker, az 1842–1845 közötti Pest–Párizs levelezési sakkjátszma magyar főjátékosainak egyike. Sakkfeladványszerzőként két műve ma is világrekordnak számít. Az emigrációjából történt 1868-as visszatérése után az akkor Erkel Ferenc elnöklése alatti Pesti Sakk-kör tiszteletbeli elnökévé választotta.

Trefort Ágostonnal a Pesti Műegylet megalapításának egyik kezdeményezője. Az 1848−49-es szabadságharc idején a Magyar Álladalmi Bankjegynyomda igazgatója, a Kossuth-bankók litográfusa, a magyar államjegyek és a kormány minden sajtótermékének kinyomtatója.

1849. augusztus 20-án Orsován jelen volt a Szent Korona és a koronázási jelvények elásásánál, és arról helyszínrajzot készített. A szabadságharc bukása után Törökországba menekült, áttért az iszlám vallásra, és felvette a Murad bej nevet. Aleppóban a török vezérkar térképészeti intézetének vezető állású tisztje lett őrnagyi rangban, ahol a török bankjegyek nyomtatása is a feladata volt.

Maradandót alkotott litográfusként is, többek között a János vitéz első kiadásának rajzait és litográfiáját készítette. Művei a Magyar Nemzeti Galériában találhatók.