Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-19-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VI. György brit király koronázása a westminsteri apátságban
VI. György brit király koronázása
a westminsteri apátságban
II. Erzsébet brit királynő és a hit védelmezője
II. Erzsébet brit királynő
és a hit védelmezője

A brit uralkodók koronázása az a beavató rítus, amelynek során az Egyesült Királyság uralkodója megkapja az uralkodás jelképeit (a koronát, a jogart és az országalmát). Az új uralkodót a westminsteri apátságban kell megkoronázni, és a koronát általában a canterburyi érsek helyezi a fejére.

Mivel a koronázás maga egy örömteli esemény, ezért erre az előző uralkodó halála után hónapokkal kerül sor, nem zavarva ezzel a gyász időszakát, valamint elég időt hagyva a nagyszabású ceremónia megszervezésére. Így történt ez II. Erzsébet esetében is, akinek a fejére csak 1953. június 2-án helyezték a koronát, noha édesapja, VI. György 1952. február 6-án bekövetkezett halálakor a fiatal hercegnő rögtön az Egyesült Királyság uralkodója lett. A brit törvények értelmében ugyanis a trón nem állhat üresen, így a király (vagy királynő) halála után a trónörökös azonnal uralkodóvá válik.

A szertartást az anglikán egyház legmagasabb rangú főpapja, a canterburyi érsek celebrálja, de szerepet kapnak más egyházi személyek és a nemesség tagjai is. A ceremóniában résztvevőknek ünnepi egyenruhát vagy palástot kell viselniük. A meghívott vendégek között megtalálhatók a brit politikai élet szereplői éppúgy, mint a külföldi országok magas rangú képviselői. A koronázás leglényegesebb momentumai több mint ezer év alatt nem sokat változtak. Az uralkodót először bemutatják, elismertetik a brit néppel. Ezután esküt tesz, amelyben megfogadja, hogy megtartja a törvényeket és az egyházat, mivel ő egyszerre államfő és az anglikán egyház feje, Fidei Deffensor (a Hít Védelmezője). Ezt követően felkenik az előre megszentelt olajjal, fejére helyezik Szent Eduárd koronáját és felékesítik a többi koronázó ékszerrel. A szertartás végén fogadja alattvalóinak hódolatát.

Mindennek kiemelkedő mintája volt 80 éve, 1937. május 12-én VI. György megkoronázása. VI. György 1952. február 6-án hunyt el. Még azon a napon trónra lépett lánya és utóda, II. Erzsébet. Ennek 2017-ben volt a 65. évfordulója, az 1953-as koronázásnak pedig 2018-ban lesz a vasjubileuma.