Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-52-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Petőfi Sándor képe (Barabás Miklóstól)
Petőfi Sándor képe
(Barabás Miklóstól)

Petőfi Sándor (Kiskőrös, 1823. január 1.Fehéregyháza, 1849. július 31.) magyar költő, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja. Rövid élete alatt közel ezer verset írt magyarul, közülük körülbelül nyolcszázötven maradt az utókorra; az ismertebbeket sok nyelvre lefordították.

A tanulást 18 éves korában abbahagyta és színész lett, verseket is ekkor kezdett írni. 1844-től élt Pesten, 1846-ban baráti körével irodalmi társaságot szervezett. Fiatal kora dacára ekkorra már az egész országban ismerték.

A „márciusi ifjak” egyik vezetőjeként részt vett az 1848. március 15-én kitört forradalomban, amelynek egyik szimbólumává vált. A 26 éves költő ezután a szabadságharc küzdelmeiből is részt vállalt, a harcban helyét hadvezére, eszményi hőse, Bem József mellett találva meg. A történészek mai álláspontja szerint életét áldozta a magyar szabadságért, hiszen 1849. július 31-én esett el, amikor a segesvári csata után fejvesztve menekülő honvédeket a kozák ulánusok lemészárolták. Eltűnésének nem minden körülménye tisztázott.

A magyar romantika kiteljesítőjeként korábban ismeretlen témákat honosított meg költészetünkben: nála jelent meg először a családi líra, felesége, Szendrey Júlia ihlette szerelmi költeményeiben a hitvesi, házastársi szerelem, tájköltészetében pedig a „puszta”, a magyar Alföld méltó rajza. Ő írt először verseiben a „világszabadságról”, teljesen új hangot ütve meg a magyar irodalomban. Közérthetően, egyszerűen szólt mindenkihez: a szabad gondolatot, a nép nyelvét emelte be az irodalomba.

Legismertebb költeménye a Nemzeti dal, amely az 1848-as forradalom máig ható üzenete, a magyar hazafias költészet kiemelkedő alkotása. János vitéz című elbeszélő költeményéből daljáték, bábelőadás, rajzfilm és rockopera is készült. Emlékét Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta helységeiben több múzeum, emlékház és iskola, valamint számtalan utca, szobor és emléktábla őrzi. Hidat, tévé- és rádiócsatornát, sőt kisbolygót is neveztek el róla.