Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-33-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Hubble űrtávcső
A Hubble űrtávcső

A csillagászat vagy asztronómia (ógörögül: αστρονομία) az emberiség legrégibb tudományága, a Földön kívüli jelenségeket megfigyelő és magyarázó természettudomány. Az asztrofizika a csillagászat (és a fizika) azon része, amely a fizika törvényeit alkalmazza a csillagászati megfigyelések magyarázatára. Napjainkban a csillagászat szinte minden témaköre komoly fizikai ismereteket kíván, ezért a csillagászat és az asztrofizika gyakorlatilag összefonódott.

A csillagászat egyike azon kevés tudományoknak, amelyekben az amatőrök (a tudománnyal nem hivatásszerűen, hanem műkedvelő módon foglalkozók) még mindig aktív szerepet játszanak, különösen a rövid ideig tartó jelenségek megfigyelésével.

Az asztronómiát nem szabad összekeverni az asztrológiával, ami az emberek sorsát próbálja kikövetkeztetni az égitestek jellemzőiből. Bár az asztrológia és az asztronómia kezdetben nem vált külön, módszereik nagyon eltérőek: az asztronómia a ma elfogadott tudományos módszereket alkalmazza, az asztrológia egyfajta kulturális hagyomány talaján áll, és nem tartozik az akadémikus tudományok közé.