Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2015-11-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Linus Torvalds
Linus Torvalds
Linux-logó
Linux-logó

A Linux operációs rendszer a szabad szoftverek és a nyílt forráskódú programok egyik legismertebb példája. A „Linux” elnevezés szigorú értelemben a Linux-rendszermag, amit Linus Torvalds kezdett fejleszteni 1991-ben. A köznyelvben mégis gyakran a teljes Unix-szerű operációs rendszert jelölik vele — ez a Linux-rendszermagra és az 1983-ban indult, Richard Matthew Stallman vezette GNU projektben írt alapprogramokra épül. A Linux pontosabb neve ebben az értelemben GNU/Linux.

A „Linux” kifejezést használják Linux-disztribúciókra (terjesztésekre) is, ám ilyenkor általában hozzáteszik a disztribúció nevét is. Egy-egy disztribúció olyan összeállítás, amely az alaprendszeren túl bizonyos szempontok alapján összeválogatott és testre szabott programokat tartalmaz.

A Linux a szerverek és személyi számítógépek mellett – elsősorban nyíltságának köszönhetően – megtalálható sok összetett elektronikus eszközben, így hálózati eszközökben (például routerek), hordozható eszközökben (például mobiltelefonok, okostelefonok, PDA-k, hordozható hanglejátszók), háztartási gépekben, szórakoztató elektronikai berendezésekben (például asztali DVD-lejátszók, videojáték-konzolok, set-top-boxok) is. Bizonyos területeken (például webszerverek, szuperszámítógépek) ez a legmeghatározóbb operációs rendszer, ám az utóbbi években személyi számítógépekre (asztali gépek, hordozható gépek) is egyre többen telepítenek valamilyen Linux-disztribúciót.