Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2012-15-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy Feró 2009-ben
Nagy Feró 2009-ben

A Beatrice (vagy egyszerűen Ricse) magyar rockegyüttes. 1969-ben alakult leányzenekarként, és eleinte főleg feldolgozásokat játszott. 1971-ben csatlakozott a zenekarhoz frontemberként Nagy Feró. A következő években teljesen kicserélődött a tagság, 1974-ben elkezdtek az akkor divatos glam rock stílusban saját dalokat írni. Folyamatosan próbáltak lemezszerződéshez jutni, ennek érdekében 1976-tól a diszkózene felé orientálódtak.

1977-ben feloszlottak, majd a következő évben Nagy Feró Miklóska Lajos basszusgitárossal, Lugosi László gitárossal, Gidófalvy Attila billentyűssel és Donászy Tibor dobossal újjáalakította a Beatricét, és az AC/DC nyomán újra rockot játszottak. Ekkor születtek olyan, mára klasszikussá vált, a mindennapi kilátástalanságot megéneklő dalaik, mint a Jerikó, a Nagyvárosi farkas vagy az Angyalföld. A pártállami kultúrpolitika folyamatosan akadályozta a „kezelhetetlen” zenekart, amely ennek hatására végül 1981-ben feloszlott.

A Beatrice 1987-es újjáalakulása után, a rendszerváltás légkörében lett sikercsapat. 1988-ban magánkiadásban végre megjelent első albumuk. Második lemezük, az 1991-es Utálom az egész XX. századot 40 hétig szerepelt a Mahasz lemezeladási toplistáján, közben az első helyre is feljutott. A lemezről a Beatrice máig legnagyobb slágere a 8 óra munka című dal lett. Országszerte telt házas koncerteket adtak. 1994-re az együttes gyakorlatilag elfogyott: Nagy Feró mellett csak Brúger László gitáros maradt benne. Nagy Feró ezért ismét újjászervezte a zenekart, ami 1994-től hivatalosan is Új Beatrice néven működött, változó felállással. Az „új” jelzőt később elhagyták, de az utóbbi években gyakran hirdetik a koncerteket „Nagy Feró és a Beatrice” formában. Az együttes 30 éves jubileumát megörökítő, 2010-ben megjelent koncertvideó a Mahasz DVD-listájának 1. helyére került.