Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2011-36-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Queen II a brit Queen rockegyüttes második stúdióalbuma. 1974. március 8-án jelent meg (Amerikában március 9-én), a producerei Roy Thomas Baker és az együttes tagjai voltak. Az elődjénél nagyobb sikert aratott, az 5. helyet érte el a brit albumlistán.

Bár nem tekinthető kifejezetten koncepcióalbumnak, az átlagosnál egységesebb szerkezetbe rendezték: a hagyományos A és B oldalak helyett van egy fehér oldala, amelyre egy kivétellel Brian May gitáros írt dalokat (az egy kivétel Roger Taylor dobos „The Loser in the End” című dala), valamint egy fekete oldala, amin kizárólag Freddie Mercury énekes dalai találhatóak. A két oldal jelentős hangulati és stíluskülönbségeit May és Mercury tudatosan alakította ki. John Deacon basszusgitáros nem írt dalt az albumra.

Egyetlen kislemez jelent meg róla, a „Seven Seas of Rhye”, ez azonban átütő siker lett: a tizedik helyet érte el az angol slágerlistán — ez volt az első olyan kislemezük, amely felkerült a listákra. A korabeli kritika elmarasztalta az albumot, amit túlhangszereltnek és túlprodukáltnak tartottak. Idővel jelentősen javult megítélése, úgy hogy napjainkban az együttes egyik legjobb lemezének tartják, és sok zenei előadó inspirációjának forrása.