Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2011-23-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bonnie Tyler győri sajtótájékoztatóján 2009 nyarán
Bonnie Tyler győri sajtótájékoztatóján 2009 nyarán

Bonnie Tyler brit rockénekesnő, szövegíró hatvan éve, 1951. június 8-án született a walesi Skewenben Gaynor Hopkins Sullivan néven.

Az 1970-es évek közepén indult szólókarrierje a Lost in France és az It’s a Heartache című listavezető dalaival, de fénykorát az 1980-as években élte, amikor a világ minden táján a toplisták első helyét szerezte meg a Total Eclipse of the Heart című dalával, majd sorra következtek a listavezető slágerek, többek között a Holding Out for a Hero. Bonnie Tyler volt az első olyan női előadóművész, aki felkerült a brit slágerlista első helyére, és ezzel a Guinness Rekordok Könyvébe is. Ő volt az első walesi énekesnő a Billboard lista első helyén, valamint az első olyan nyugati énekes, aki turnézott a Szovjetunióban. Rekedtes hangját egy hangszálműtétnek köszönheti, ami után az orvos hetekre eltiltotta az énekléstől és a beszédtől, de Bonnie türelmetlen volt, és nem tartotta be az előírást. Ez a hang tette őt világszerte ismertté és sikeressé.

Az 1990-es évek elején Dieter Bohlen egyengette zenei karrierjét, ekkor Európában lemezeladási rekordokat döntött Bitterblue és The Very Best of Bonnie Tyler Volume 1. című lemezeivel. Albumaiból világszerte több mint 100 millió példány kelt el 1976 óta. Számtalan zenei díjjal büszkélkedhet, többek között Bravo OTTO díjakkal, a Yamaha Song Contest aranymedállal, és háromszor is átvehette a Goldene Europa díjat, így ő Nagy-Britannia első számú, legsikeresebb énekesnője. 2010-ben az Egyesült Királyságban ő lett a MasterCard új bankkártyájának reklámarca.