Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2010-38-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Bonham 1975-ben
John Bonham 1975-ben

John Henry „Bonzo” Bonham (Redditch, 1948. május 31.Clewer, 1980. szeptember 25.) az angol Led Zeppelin hard rock együttes dobosa. A mai zenészvilág egységesen az egyik legjobb valaha élt rock and roll dobosnak tartja, igen sokan a legjobbnak. Dobszólója, a „Moby Dick”, valamint a kiadásra nem szánt örömzene, a „Bonzo’s Montreux” a leghíresebb dobszólamok közé tartoznak, a Codán hallható „Poor Tom” dob-ének kettőse pedig egészen egyedülálló zenei élményt nyújt. Játéka karakterisztikus, könnyen felismerhető. Dobjainak hangolása egyedi. Erőteljes, és precíz ütemei a Led Zeppelin sokszínű zenéjének alapvető építőelemei.

John Bonham sosem tanult dobolni, autodidaktaként, ötéves korától a ritmusok körül forgott az élete. Tizennégy évesen már zenekarokban játszott, és 1966-ra viszonylag ismert sessionzenész lett. Barátja, Robert Plant hívására lépett be a New Yardbirdsbe, amely a Yardbirds utolsó lekötött turnéjának teljesítésére jött létre. Itt ismerkedett meg Jimmy Page gitárossal és John Paul Jones basszusgitárossal.

A Led Zeppelin igen hamar világhírűvé vált. Tagjai tizenkét éven át zenéltek együtt, míg John Bonham 1980. szeptember 25-én váratlanul elhunyt. Halálával a zenekar megszűnt.