Sa vz. 58

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sa VZ. 58

TípusGépkarabély
Ország Csehszlovákia
TervezőJiří Čermák
Gyártási darabszámHozzávetőleg 920,000
Alkalmazás
Alkalmazás ideje1959-től napjainkig
Használó ország Csehszlovákia
 Libanon
 Vietnám
Háborús alkalmazásvietnámi háború
Műszaki adatok
Űrméret7,62
LőszerM43
Tárkapacitás30
Működési elvgázdugattyús (rövid löketű)
Tömeg2,90 kg
Fegyver hossza845 mm
Csőhossz390 mm
Gyakorlati tűzgyorsaság800 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség705 m/s
Max. lőtávolság2800 m
Irányzék típusanyílt
A Wikimédia Commons tartalmaz Sa VZ. 58 témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Sa vz. 58
A Wikimédia Commons tartalmaz Sa vz. 58 témájú médiaállományokat.

Az Sa vz. 58 (Samopal vzor 58) az 1950-es években Csehszlovákiában tervezett 7,62 mm-es gépkarabély, amelyet az Uherský Brod-i fegyvergyár (ČZUB) gyártott. Gázműködtetésű fegyver. Külsőre sok hasonlóságot mutat az AK–47 gépkarabéllyal, de belső szerkezeti kialakítása és működése attól eltérő. A Csehszlovák Néphadsereg alapvető lövészfegyvere volt, de később az önálló Csehország és Szlovákia hadseregei is alkalmazták.

A vz. 58 ugyanazt a lőszert (M43-as) használja mint az AK-47. Azonos az íves csapóirányzék és a célgömb. Több közös nincs is bennük. A vz. 58 nem a Kalasnyikovok egy változata. A tárjaik sem azonosak. A Varsói Szerződés létrejötte után a tagországoknak azonos lőszert kellett rendszeresíteni, de Csehszlovákia egy teljesen új fegyvert rendszeresített. Ékzáras, kakas helyett ütőtestet használ, a gázdugattyú nincs összekötve a zárvezetővel. Csak egy ütést mér a zárvezetőre mikor a lőporgázok a gázhengerbe jutnak, aztán visszatér míg a zárvezető és a zár hátramozog, kiveti a hüvelyt aztán visszatér, betölti a következő lőszert. Hasonlóan mint az FN FAL-nál. Emiatt nyugodtabban viselkedik lövés közben mint a kalasnyikovok. Mikor kifogy a tárból a lőszer, a zár megakad. A zárnak van félfelhúzott állapota is.

A komplikáltabb felépítés miatt a részleges szétszerelés, karbantartás jelentősen összetettebb feladat, mint az AK-47 esetén, mivel jelentősen több, és kisebb alkatrészt kell kezelni.

A Československá (ma Česká) zbrojovka gyártotta.

Külső hivatkozások[szerkesztés]