Sótoku japán régensherceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Sótoku herceg szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sótoku japán régensherceg
(聖徳太子)
Prince Shotoku.jpg
Született 574. február 7.
Nara prefektúra[1]
Elhunyt 622. április 8. (48 évesen)
Ikaruga no miya
Állampolgársága japán
Házastársa Princess Uji no Shitsukahi
Gyermekei Prince Yamashiro
SzüleiAnahobe no Hashihito no Himemiko
Yōmei
Foglalkozása politikus
Tisztség
Sírhely Eifukuji Kita Kofun
A Wikimédia Commons tartalmaz Sótoku japán régensherceg témájú médiaállományokat.

Sótoku herceg (聖徳太子)(574. február 7.622. április 8.) arisztokrata politikus és buddhista vallásfilozófus, császári régens a japán történelem hajnalán, az Aszuka-korban. Fontos szerepet játszott a buddhizmus elterjedésében Japánban. A Szoga nemzetséggel szövetségben 587-ben legyőzte a buddhizmus elterjedését ellenző Mononobe nemzetséget. Több híres buddhista templom alapítása fűződik a nevéhez, mint az Ószakai Sitennó-dzsi, vagy a világörökségként számon tartott Hórjú-dzsi és a Hokki-dzsi Nara prefektúrában. A magyar történelemhez hasonlítva, ő a japán Szent István és egyben Gellért püspök.

Élete[szerkesztés]

A Jómei császár második fiaként született Sótoku gyerekkora óta buddhista nevelésben részesült. A koreai félszigetről származó tanárai révén, kínai mintára, a császárközpontú központi hatalmat tartotta ideális kormányzati formának, szemben a korabeli Japánra jellemző nemzetségi-családi alapú területi széttagoltsággal.

A 6. század második fele a Japánban új vallásként megjelenő buddhizmus elterjedését pártoló klánok, élükön a Szoga nemzetség, és a japán ősi sintó vallást fegyverrel is megvédeni kész fegyverkovács Mononobe klán közti vallási és politikai ellenségeskedés jegyében telt. Sótoku herceg a Szogák mellé állt, és Szoga no Umakóval szövetségben 587-ben megtámadta és csatában megölte a nemzetségfő Mononobe no Moriját. Ezzel vége lett minden komoly fegyveres ellenállásnak a buddhizmus elterjedésével szemben.

592-ben Szoga no Umako cselszövése eredményeként Szusin császár merénylet áldozata lett, és a Szogák Szuiko császárt tették hivatalba. Egyidejűleg a húszéves Sótoku herceg császári régens lett. E hivatalt haláláig viselte, de öregkorát buddhista írások kommentálásával, gyakorlatilag a politikától visszavonulva töltötte.

Sótoku herceg halála után fiát, Jamasirót, Szoga no Iruka meggyilkoltatta, ezzel családja kihalt.

Törvényei, belpolitikája[szerkesztés]

Császári régensként Sótoku herceg megpróbálta féken tartani a Szogákat, és a császári tiszt legitimációját, alkotmányos hatalmát növelni. Fontos törvényei közé tartozik a Kanidzsúnikai és a Kenpódzsúnanadzsó.

Kanidzsúnikai: Hogy elejét vegye az öröklésen alapuló politikai hatalomszerzésnek, kínai mintára 12 köztisztviselői fokozatot rendelt el, melyre a tehetségük és felmutatott teljesítményük szerint toborozták a tisztviselőket.

Kenpódzsúnanadzsó:(„Tizenhét alapvető törvénycikk”-nek fordítható) Inkább etikai kódex mint törvénykönyv. Többek közt békeszeretetre („va”) és a Buddha tiszteletére inti a köztisztviselőket.

Külpolitikája[szerkesztés]

A polgárháború sújtotta koreai félszigetre hadsereget küldött hogy megsegítse a Japán arisztokráciával szoros kapcsolatot fenntartó Sinnra királyát. Hivatalos követséget küldetett Kínába, hogy megvitassák a koreai polgárháború elrendezését. Több száz japán tudóst is küldött Kínába a nyelv, a politikai rendszer és a kultúra tanulmányozására. Ez a kulturális együttműködés több évszázados hatást gyakorolt a két ország kapcsolataira. E keretekben fejlődött ki többek között a kínai kertkultúra hatása is a japánkert kialakulására.[2]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Union List of Artist Names (angol nyelven), 2014. december 11. (Hozzáférés: 2018. július 13.)
  2. Baridon 464. oldal

Források[szerkesztés]

  • Baridon: Baridon, Michel. Les Jardins-Paysagistes, Jardiniers, Poetes (1998) , Éditions Robert Lafont, Paris, (ISBN 2-221-06707-X)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]