Só (betű)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A ϸ (gyakori nevein vagy szan) a görög ábécéhez a baktriai nyelv lejegyzéséhez hozzáadott betű.[1] Hasonlít az óangol és izlandi tüskére (þ), melyet modern nyomtatott szövegben használtak lejegyzéséhez, de történelmileg nem kapcsolódnak. Feltehetően az ʃ hanghoz hasonlót jelölt. Általában š-re írják át.[2]

I. Kaniska érméje, rajta a ϷΑΟΝΑΝΟϷΑΟ ΚΑΝΗϷΚΙ ΚΟϷΑΝΟ (Šaonanošao Kanēški Košano, „Királyok királya, Kaniska, a kusai”).
Baktriai Ϸ három történelmi írásmódban[1] és modern betűtípusban.

Eredeti neve és helye a baktriai ábécében, ha volt, ismeretlen. Egyes szerzők szannak nevezték azon a hipotézisen alapulva, hogy a szan újabb változata lehetett.[3] E betű (ϸ) hasonlít, talán véletlenül, a görög alapú káriai ábécé 𐊮 betűjére, mely szintén a [ʃ] hangot jelentette. A „só” név a modern számítógépes kódoláshoz jelent meg 2002-ben a hasonló kinézetű (ρ) mintájára.[1] A Ϸ a Unicode 4.0-ban (2003) jelent meg nagy- és kisbetűs változatban.

A [ʃ] további megjelenései a görög ábécében[szerkesztés]

A modern ciprusi görög dialektusban is van [ʃ], de jele hacsek [ˇ] a Ciprusi Egyetem Szintikhiész lexikográfiai adatbázisa alapján.[4][5] például a μάσ̌σ̌αλλα [ˈmaʃːalːa] átirata „masalla”. Ezenkívül használják az ι betűt, melyet gyakran a megelőző mássalhangzó helyettesítésére is használnak hasonló hatáshoz, például a szabványos görög nyelv χέρι [ˈçeɾi] szava a ciprusi görögben σιέρι [ˈʃeɾi] alakú.

A hellén nyelvnek vagy a görög nagyon távoli dialektusának tekintett cakón nyelvben jelen van a [ʃ] hang. Írásmódja [σχ] vagy Thanaszisz Kosztakisz írásában [σ̌].

Megjelenés Kódpontok Hivatalos név
Ϸ U+03F7 GREEK CAPITAL LETTER SHO
ϸ U+03F8 GREEK SMALL LETTER SHO

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Everson, M., Sims-Williams, N. (2002). „Proposal to add two Greek letters for Bactrian to the UCS”. ISO/IEC JTC1/SC2/WG2 N2411.  
  2. Skjærvø, P. O.. Bactrian, Concise encyclopedia of languages of the world. Elsevier (2009). ISBN 9780080877754 
  3. Tarn, William Woodthorpe. The Greeks in Bactria and India. Cambridge University Press, 508. o. (1961). ISBN 9781108009416 
  4. "Syntychies" lexicographic database. [2021. április 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 25.)
  5. Themistocleous et al. 2012, 263–264. o.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sho (letter) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]