São Sebastião metróállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
São Sebastião metróállomás
OrszágPortugália
Hely
ÁllomáskódSS
Megnyitás1959
Felhasználási terület
Része enneklisszaboni metró
Szomszédos állomások
Időzóna
Vasútvonalak
Elhelyezkedése
São Sebastião metróállomás (Lisszabon)
São Sebastião metróállomás
São Sebastião metróállomás
Pozíció Lisszabon térképén
é. sz. 38° 44′ 04″, ny. h. 9° 09′ 14″Koordináták: é. sz. 38° 44′ 04″, ny. h. 9° 09′ 14″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz São Sebastião metróállomás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A São Sebastião metróállomás a lisszaboni metró kék és piros metróvonalán. Az Avenida António Augusto de Aguiar-on található a São Sebastião da Pedreira negyedben.

Története[szerkesztés]

A São Sebastião kék vonali állomása egyike annak a 11 állomásnak, amelyek az 1959. december 29-én megnyitott eredeti lisszaboni metróhálózathoz tartoznak.

Jellemzői[szerkesztés]

Az állomás az António Augusto de Aguiar sugárút és a Rua Marquês de Fronteira utca kereszteződésének közelében található. Innen elérhető az Eduardo VII park, az El Corte Inglés bevásárlóközpont, a Calouste Gulbenkian alapítvány székhelye, a lisszaboni központi mecset és az Universidade Nova de Lisboa Campolide kampusza. A legújabb lisszaboni metróállomásokhoz hasonlóan ez az állomás is ki tudja szolgálni a mozgássérült utasokat; több lift és mozgólépcső könnyíti meg az aluljáró és a peronok megközelítését.[1]

Kék metróvonal[szerkesztés]

A kék metróvonal eredeti állomásának építészeti terveit Francisco Keil do Amaral, a dekorációt pedig Maria Keil festőművész készítette. 1997. április 18-án Dinis Gomes építész tervei alapján megnyitották a kibővített állomást, aminek keretében meghosszabbították a peronokat és megépítették az északi előcsarnokot. A díszítést ekkor is Maria Keil festőművész készítette.[2]

2009-ben befejeződött az északi átrium átalakítása, valamint a déli átrium és a peronok felújítása, Tiago Henriques építészeti tervei alapján. A felújítási munkálatok a piros metróvonal bővítésének a része volt, amely során egy összekötő folyosót építettek a piros vonal állomásához. Emiatt 2009. május 23. és június 29. között le kellett zárni az állomást és ez idő alatt a vonatok csak áthaladtak az állomáson.

Piros metróvonal[szerkesztés]

2009. augusztus 29-én megnyitották a piros metróvonal állomását Tiago Henriques építészeti tervei alapján, a piros vonal Saldanha állomásával egy időben, összekötve azt a kék és a zöld metróvonallal. A dekorációt Maria Keil festőművész készítette.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Metrocom. Lojas no Metro. (Hozzáférés: 2024. január 21.)
  2. São Sebastião (linha Azul) (európai portugál nyelven). Metropolitano de Lisboa, E.P.E.. (Hozzáférés: 2023. július 12.)
  3. São Sebastião (linha Vermelha) (európai portugál nyelven). Metropolitano de Lisboa, E.P.E.. (Hozzáférés: 2024. január 21.)

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Estação São Sebastião című portugál Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

A kék metróvonal állomásai
Előző állomás:
Praça de Espanha
São Sebastião Következő állomás:
Parque
A piros metróvonal állomásai
Előző állomás:
São Sebastião Következő állomás:
Saldanha