Restauradores metróállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Restauradores metróállomás
OrszágPortugália
Hely
ÁllomáskódRE
Megnyitás1959
Felhasználási terület
ÜzemeltetőMetropolitano de Lisboa, EPE
Része enneklisszaboni metró
Szomszédos állomások
Időzóna
Vasútvonalak
Elhelyezkedése
Restauradores metróállomás (Lisszabon)
Restauradores metróállomás
Restauradores metróállomás
Pozíció Lisszabon térképén
é. sz. 38° 42′ 54″, ny. h. 9° 08′ 30″Koordináták: é. sz. 38° 42′ 54″, ny. h. 9° 08′ 30″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Restauradores metróállomás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Restauradores metróállomás a lisszaboni metró kék metróvonalán.

Története[szerkesztés]

A Restauradores egyike annak a 11 állomásnak, amelyek az 1959. december 29-én megnyitott eredeti lisszaboni metróhálózathoz tartoznak. Ez az állomás a Praça dos Restauradores téren található, és innen elérhető a Coliseu dos Recreios, a Teatro Politeama, a Santa Casa de Misericórdia de Lisboa székháza, az Elevador de Glória és a Rossio vasútállomás.

Jellemzői[szerkesztés]

Az eredeti állomás építészeti terveit Falcão e Cunha építész, míg a dekorációt Maria Keil festőművész készítette. A legújabb lisszaboni metróállomásokhoz hasonlóan ez az állomás is ki tudja szolgálni a mozgássérült utasokat; több lift és mozgólépcső könnyíti meg az aluljáró és a peronok megközelítését.[1]

Az állomás bővítését 1977. február 11-én fejezték be Benoliel de Carvalho építész tervei alapján, amely keretében meghosszabbították a peronokat és építettek egy új előcsarnokot. A díszítést ekkor is Maria Keil festőművész készítette.

1994. szeptember 15-én fejeződött be az állomás északi csarnokának felújítása Sanchez Jorge és Duarte Nuno Simőes építészek tervei alapján. 1998. augusztus 8-án fejezték be az állomás déli csarnokának felújítását Manuel Ponte építész tervei alapján. A dekorációt Nadir Afonso festőművész és Lagoa Henriques szobrász készítette.[2] A felújítások részeként 1996. október 7-én felavatták a metróállomást és a Rossio vasútállomást összekötő, újonnan épült folyosót.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Metrocom. Lojas no Metro. (Hozzáférés: 2024. január 24.)
  2. Restauradores (európai portugál nyelven). Metropolitano de Lisboa, E.P.E.. (Hozzáférés: 2023. július 12.)

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Estação Restauradores című portugál Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


A kék metróvonal állomásai
Előző állomás:
Avenida
Restauradores Következő állomás:
Baixa-Chiado