Rémségek cirkusza (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Rémségek cirkusza szócikkből átirányítva)
Rémségek cirkusza
SzerzőDarren Shan
Eredeti címCirque du Freak
OrszágEgyesült Királyság
Nyelvangol
Műfajifjúsági horror regény
SorozatVámpír könyvek
Előző
KövetkezőA vámpír inasa
Kiadás
KiadóHarper Collins
Kiadás dátuma2000. január 4.
Oldalak száma183 o.
ISBNISBN 978-0006754169
SablonWikidataSegítség

A Rémségek cirkusza (eredeti címén Cirque du Freak) Darren Shan ír író ifjúsági horrorregénye, a Vámpír könyvek című tizenkét részes sorozatának nyitó kötete. A történet ezen belül összefüggő trilógiát (Vámpírvér) alkot a 2. és 3. kötettel (A vámpír inasa, A vérszipoly), melyekkel együtt bemutatja a főhős vámpírrá válását és beilleszkedését az „éjszaka gyermekeinek” világába. Először az Egyesült Királyságban jelent meg 2000-ben, és pozitív kritikái mellett rendkívül népszerűvé vált az ifjúság körében – el is nyerte a brit könyvkereskedők nagydíját. Magyarországon 2001-ben jelent meg, itt is komoly sikert aratott. Számos nyelvre lefordították.

Története[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet egyes szám első személyben íródott, főhőse a kiskamasz Darren Shan. Darren egy meg nem nevezett városban él szüleivel és húgával egy kertes házban. Alapvetően jó gyerek, nem túl rossz tanuló, ám a legjobb barátja, Steve Leonard (aki magát csak Steve Leopardnak nevezi) erőszakos, furcsa fiú – egyedül Darren a barátja. Egy nap Steve tudomást szerez egy különleges vándorcirkuszról, és beszerez két jegyet a Cirque du Freak előadására, amelyről ijesztőbbnél ijesztőbb történetek keringenek. Darren kiszökik vele az éjszakai produkcióra.

A cirkusz valóban beváltja a hozzá fűzött reményeket: igazi mutánsok (szakállas nő, hűtőszekrénnyi ételt elfogyasztani képes óriás, végtagjait levágva azt újranövesztő nő, kígyótestű és -nyelvű fiú…) szolgálják a közönség borzongását. Még egy igazi vérfarkast is bemutatnak, amely vérengzésbe kezd – a cirkuszigazgató, a félelmetes sebességgel közlekedni képes Mr. Tall és a stáb azonban megakadályozza, és a halálos sebeket is begyógyítják. A halálra rémült közönség fellélegezhet: ez is csak az előadás része volt. Darren számára mégsem ez a legmaradandóbb élmény, hanem amikor bizonyos Larten Crepsley, egy vörös hajú, fakó, sebhelyes bőrű férfi kezd el pókjával, Madame Octával bűvészkedni. Darren ugyanis, mint azt már a könyv elején is olvasni lehetett, rajong a szőrös, nyolclábú állatokért, különösen a nagy és halálos példányokért. Márpedig Madame Octa mindkét kritériumot bőségesen teljesíti.

Darrent az sem tántorítja el a nagy pók megszerzésének tervétől, hogy Steve és Mr. Crepsley beszélgetése során meglehetősen furcsa dolgok derülnek ki a pókidomárról – jelesül, hogy vámpír, és hogy Steve maga is szeretne az lenni. A vámpír azonban elutasítja őt, mondván, hogy rossz a vére, a gyerek pedig dühösen távozik. Darren a hallottak ellenére egy nap beoson a cirkusz területére, és elcseni a kalitkába zárt, hatalmas Madame Octát, míg Mr. Crepsley egy koporsóban alussza álmát.

Ezzel a lopással kezdődik Darren kálváriája. Steve-et ugyanis megcsípi a pók, amikor Darren megmutatja neki, és élettelenül rogy össze, ráadásul a pánik közepette megjelenik Mr. Crepsley, aki kezdettől fogva tudta felsőbbrendű érzékei révén, mi történt Madame Octával. A vámpír furcsa ajánlatot tesz a fiúnak: ha az inasának áll, megmentheti a barátját. Darren, akinek választania kell családja és addigi normális élete, valamint Steve között, rááll a dologra, ám mindehhez az kell, hogy rövid időre „meghaljon” – Crepsley óvatosan eltöri a nyakát, és bead neki egy szert, amitől napokig élettelennek látszik. Miután úgy rendezik el, mintha Steve csak rosszul lett volna, Darren pedig ijedségében kiesett az ablakon, és nyakát szegte, a család meggyászolja és eltemeti a fiút.

Az előre kijelölt határidőre Darren feléled a koporsóban, de nem kell sokáig várnia: Crepsley kiszabadítja, helyrerakja a törött nyakát, majd az ujjbegyein keresztül átömleszést ad neki a saját véréből. A vámpírvér komoly fájdalmakat okoz a fiúnak, aki immár félvámpírrá válik – fele olyan lassan öregszik, mint a vámpírok, de még így is ötször tovább él, mint az átlagember; érzékszervei megélesednek, ereje és sebessége megsokszorozódik és a teljes értékű vámpírokkal ellentétben a napra is kimehet komolyabb károsodás elszenvedése nélkül. A félvámpír Darren, Larten Crepsley inasaként mesterével tart a Rémségek Cirkuszába, azonban a temetőben baljós előjellel végződik a történet. Steve, aki Crepsley visszautasítása óta nyomozott utána, rájuk talál, és olyannyira feldühödik annak láttán, hogy Darrenből vámpír lett, hogy megfogadja: vámpírvadásznak áll.

Legközelebb a sorozat 8. kötetében találkoznak újra Steve-vel, aki szépen rászedi őket, mivel félig vérszipoly lett (a vérszipolyok és a vámpírok egykor "egyek" voltak).

A történet végén az is kiderül, hogy Darren és Steve gyakorlatilag féltestvérek.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Darren Shan regényes története; ford. F. Nagy Piroska; Móra, Bp., 2001–2005 (Vámpír könyvek)
    • Rémségek cirkusza; 2001
  • Rémségek cirkusza. Darren Shan regényes története, első könyv; ford. F. Nagy Piroska; Sztalker Csoport, Bp., 2019 (Poket)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]