Ugrás a tartalomhoz

Ruhnama

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Ruhnama (A lélek könyve”, az arab روح, lélek és a perzsa نامه nāmeh, könyv szóból) Szaparmurat Nijazov (Türkménbasi) türkmén diktátor könyve[1], melyet népe lelki és erkölcsi útmutatójául írt. A könyvben önéletrajzi és történelmi elemek, illetve versek is helyet kaptak. A Ruhnama fontos része a Türkménbasit körülvevő személyi kultusznak. Az első rész 2001-ben a második 2004-ben jelent meg; már 30 nyelvre lefordították. Kérdéses, hogy valóban maga az elnök írta-e az egészet.

Nijazov szándéka szerint a könyv a türkmén kultúra és irodalom alapkövét képezi, általános iskolától egészen egyetemig tanítják. Ismerete kötelező nemcsak iskolai vizsgák sikeres teljesítéséhez, hanem a munkába álláshoz, sőt, még a jogosítvány megszerzéséhez is.

A könyv kritizálását vagy az iránta mutatott tisztelet hiányát úgy büntették, mintha valaki magát a Türkménbasit sértette volna meg: börtönnel, kínzással, vagyonelkobzással, mely az elkövető egész családját érintette. Egyes mecseteket, ahol az imám szentségtöréstől tartva nem volt hajlandó díszhelyre tenni a Ruhnamát, leromboltattak.

2006 márciusában Nijazov azt mondta, közbenjárt Istennél, és elérte, hogy aki háromszor elolvassa a könyvet, halála után a Paradicsomba kerül.

A türkmén fővárosban a könyvnek egy hatalmas, géppel működtetett változata áll, mely minden este 8 órakor kinyílik, és idézeteket játszik le videófelvételekkel.

Magyarul[szerkesztés]

  • Szaparmurat Türkmenbasi: Rukhnama; ford. Gönczy Éva; Turbo Team Kft., Beregsurány, 2005

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]