Rudall-folyó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rudall
Közigazgatás
Országok Ausztrália
ÁllamokNyugat-Ausztrália
RégiókPilbara
Földrajzi adatok
Hossz245 km
Forrásszint385[1] m
Vízgyűjtő terület3391[2] km²
ForrásWatara-hegység
TorkolatLake Dora
Térkép
SablonWikidataSegítség

A Rudall Nyugat-Ausztrália Pilbara régiójában található folyó. Teljes területe a Karlamilyi Nemzeti Park területén található. A folyó időszakos folyónak számít, mivel szárazabb időszakokban kiszárad.

A folyó a Watara-hegységben ered Island Hillnél, majd a Dora-tó tól kezdve kelet felé folyik. A folyó egyedülállónak számít a vidéken, mivel mint fő vízfolyás fontos ivóvízlelőhely és számos jelentős medencével rendelkezik.

A Rudallnak összesen kilenc mellékfolyója van, többek közt a Watrara Creek, a Rooney Creek, a Poonemerlarra Creek és a Dunn Creek.

A folyót 1896-ban Frank Hann nevezte el William Frederick Rudall felfedezőről, akivel itt találkozott, miközben Rudall egy férfit keresett, aki eltűnt a Calvert-expedíció során.

A helyi őslakosok a folyót Karlamilyinak nevezték el.[3]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Rudall River című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bonzle Digital Atlas – Map of Rudall River, 2009. (Hozzáférés: 2013. január 3.)
  2. Counting Australia's protected rivers, 2007. [2009. október 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 3.)
  3. Department of Environment and Conservation - Karlamilyi River National Park, 2009. [2011. március 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 3.)