Malware

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Rosszindulatú szoftver szócikkből átirányítva)
Káros szoftverek megoszlása típusok szerint 2011. március 16-ai állapot

Az angolul malware (az angol malicious software rövidítése), magyarul szó szerinti fordításban rosszindulatú szoftver[1][2] (egyéb megnevezései kártevő szoftver,[3] kártékony szoftver,[4][5][6] káros szoftver[7][8]). Mint ilyen, a rosszindulatú számítógépes programok összefoglaló neve. Ide tartoznak a vírus, féreg, kémprogram (spyware), zsarolóprogram (ransomware), agresszív reklámprogram (adware), és a rendszerben láthatatlanul megbúvó, egy támadónak emelt jogokat biztosító eszköz (rootkit). A számítógépes kártevő programok mennyisége folyamatosan növekszik, és időről időre új típusok terjednek el. Az ellenük való védekezés víruskereső programnak nevezett szoftverekkel történik.

Típusai[szerkesztés]

Vírusok[szerkesztés]

A számítógépes vírus olyan kártevő program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban.

Trójai programok[szerkesztés]

Olyan program, ami látszólag hasznosat vagy érdekeset csinál, de káros programok számára kaput nyit az általunk használt eszközön. Nevét az Odüsszeia eposzból ismert trójai faló után kapta. A trójai programok nem szaporodnak és önmagukban (szándékosan) ártalmatlanok, hogy a víruskereső programok ne találják meg őket. Az internet segítségével egy távoli hacker képes átvenni az irányítást az egész számítógép felett. Leggyakoribb hatásai a következők:

  • Integráció egy botnet hálózatba (pl. spammelés vagy Bitcoin-bányászat céljából)
  • Rendszerösszeomlás („kékhalál”)
  • Elektronikus pénzlopás
  • Adatlopás
  • Egyéb káros szoftver telepítése
  • Fájlmódosítás, fájltörlés
  • Billentyűleütés rögzítése
  • Képernyőfigyelés
  • Webkamera figyelése
  • Távoli irányítás
  • Proxyszerver üzemeltetése

Programférgek[szerkesztés]

A Unix rendszerek biztonsági rését kihasználó programok. Céljuk általában az információszerzés (pl. jelszótáblák, tűzfal). Nem irtották őket, hanem javították az operációs rendszer hibáit, így nem terjedtek el. A programféreg szaporodik, de nem igényel hordozót.

Rootkitek[szerkesztés]

A rootkitek olyan káros programok, amelyek a támadónak hozzáférést biztosítanak a rendszerhez.

A rootkitek célja, hogy a számítógépre települt vírusokat rejtve tartsa a felhasználó elől. Elrejtheti a futó folyamatot, olvashatatlanná teheti a fájljait. Néhány változat képes ellenállni a különböző eltávolítási módszereknek is.

Backdoorok[szerkesztés]

A backdoor egy olyan program, amely valamilyen biztonsági rést kihasználva utat, „hátsó ajtót” nyit a rendszerbe, lehetővé téve más káros programok bejutását.

Vírushordozók[szerkesztés]

Vírushordozók, vagy vírustároló programok.

  • Injektor, a "vírusgazda", ő maga nem beteg, de fertőz.
  • Dropper, indítás után előállítja a vírust, majd szabadon engedi. A dropper nem kártékony, róla nem készül másolat.

Vírusgenerátorok[szerkesztés]

Eredetileg az assembly kód módosítása. Csak a "termék" kártékony.

Zsarolóprogramok (ransomware)[szerkesztés]

Ezeknek a programoknak a célja az anyagi haszonszerzés. Az áldozat számítógépén található fájlokat titkosítja, majd pénzt kér azok feloldásáért, általában lenyomozhatatlan módon (pl. bitcoin).

Bankoló vírusok[szerkesztés]

A fertőzött gépeket egy botnetbe kapcsolják, és rögzítik a billentyűleütéseket és az egyéb internetes adatforgalmat. Céljuk a banki jelszavak és hitelkártyaadatok megszerzése. A lopott adatokat később a feketepiacon értékesítik. Ilyen pl.: a ZeuS vagy a SpyEye botnet.

ANSI bombák[szerkesztés]

Az ANSI bombák nem szaporodnak. A víruskód szöveges állományban van, aktiválni egy batch fájl segítségével lehet.

  • Átnevezés
ren virus.txt virus.com
  • Másolás
type virus.txt > virus.com
copy virus.txt virus.com > nul
  • Debug
debug < virus.txt

Aktiválás után rombol, majd kimúlik, ez a leggyakoribb eset. A DOS ANSI.SYS meghajtója lehetővé teszi, hogy billentyűkkel programot indíthassunk. (pl. F10 > dir). Az aktiválás minden olyan eszközzel lehetséges, melynek kimenete a képernyő.

  • type - vírus a szövegben, vagy bináris fájlban
  • dir - vírus a katalógusban
  • prompt

Ha az indított program megerősítést kér, az echo paranccsal vagy átirányítással becsapható.

echo y | del *.*
del *.* < x.txt

(az x.txt tartalma y)

Ha nem töltjük be az ANSI.SYS-t, nem működik. A DOS háttérbe szorulásával az ANSI bombák eltűntek.

Makróvírusok[szerkesztés]

Ezek a vírusok különböző makró nyelveken íródtak. A makró nyelvek egyszerű programozási nyelvek más programokba ültetve (pl. szövegszerkesztő). Mikor a szöveges fájl megnyílik, a makró kód lefut. Ezt használják ki a makróvírusok és ezért veszélyes ismeretlen forrásból származó e-mail csatolmányokat megnyitni, hiába van szó csak egy egyszerű Word dokumentumról.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://netbarat.hu/szotar?abc=r Archiválva 2017. szeptember 16-i dátummal a Wayback Machine-ben Netbarát Szótár | Invitel Zrt.
  2. http://okosdigitalis.hu/wp-content/uploads/2015/01/Digitalis-szotar-okosdigitalis.pdf E-biztonsági szótár
  3. http://www.microsoft.com/en-us/language/Search?&searchTerm=malware&langID=Hungarian&Source=true&productid=All%20Products Terminology Search - Microsoft Language Portal
  4. http://hu.bab.la/szótár/magyar-angol/kártékony-szoftver kártékony szoftver-angol fordítás-bab.la szótár
  5. https://www.itcrendszerhaz.hu/tamad-a-wannacry-zsarolovirus Támad a WannaCry Zsarolóvírus | ITC Kft
  6. http://www.microsoft.com/en-us/language/Search?&searchTerm=malicious%20software&langID=Hungarian&Source=true&productid=All%20Products Terminology Search - Microsoft Language Portal
  7. http://www.cert-hungary.hu/malware Archiválva 2017. augusztus 5-i dátummal a Wayback Machine-ben Káros szoftver (Malware) | GovCERT-Hungary
  8. http://hu.bab.la/szótár/magyar-angol/káros-szoftver káros szoftver-angol fordítás-bab.la szótár

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]