Robert Vicent Daniels

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robert Vicent Daniels
Született1926. január 4.[1]
Boston[1]
Elhunyt2010. március 28. (84 évesen)[1]
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozásatörténész
IskoláiHarvard Egyetem
KitüntetéseiGuggenheim-ösztöndíj[2]
SablonWikidataSegítség

Robert Vincent Daniels (Boston, Massachusetts, 1926. január 4.2010. március 28.) amerikai történész, egyetemi tanár.

Pályája[szerkesztés]

1943-ban, a középiskola elvégzése után az Egyesült Államok haditengerészeténél teljesített szolgálatot. 1946-ban BA fokozatot szerzett közgazdaságtanból, majd MA-t és Ph.D.-t történelemből. Először a vermonti Bennington College-ben, majd az Indianai Egyetemen tanított, Bloomingtonban. 1956-tól kezdve a Vermonti Egyetemen tanított, 1988-tól professzor emeritusi minőségben. Hosszú egyetemi pályafutása alatt többször tanszékvezető, és különböző kutatási csoportok vezetője volt. Aktív szerepet vállalt a Demokrata Pártban, melynek képviselőjeként beválasztották a vermonti Szenátusba is, ahol 1973 és 1982 között tevékenykedett.

Írásai[szerkesztés]

Lev Trockijról szóló doktori disszertációjának kibővített változata 1960-ban jelent meg A forradalom lelkiismerete (The Conscience of Revolution) címmel. Több tucat könyve közül a legfontosabbak A forradalom lelkiismerete, valamint Az 1917-es bolsevik forradalom (1967) című kötetek, melyekben azt a folyamatot vizsgálja, hogy az eredetileg többpólusú bolsevik pártot hogyan gyűrte maga alá először Lenin, majd Sztálin diktatórikus személyisége. Így értik az oroszok című írása a Szabadság/Harcosok – hidegháborús írások című kötetben jelent meg magyar nyelven 2015 tavaszán.

Források[szerkesztés]

  • Szabadság/Harcosok – hidegháborús írások (szerk. Békés Márton). Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, Budapest, 2015

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]