Robert C. Martin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robert C. Martin
Robert Cecil Martin.png
Született
1952 (62–63 éves)
Foglalkozása informatikus
mérnök

Robert C. Martin (1952-ben született[1]) Bob bácsi néven ismert, amerikai szoftver konzulens és szerző. Martin professzionális szoftver fejlesztő 1970 óta és nemzetközi szoftver konzulens 1990 óta. 2001-ben életre hívott egy csoport találkozót, amely megalkotta az agilis szoftverfejlesztést az extrém programozási technikákból[2]. Továbbá kulcsfontosságú tagja a szoftver szaktudás mozgalomnak.

Ő alapította az Object Mentor Inc.-et,[3] azt a konzultációs céget, amely a C++, Java, OOP, tervezési minták, UML, agilis módszertanok és extrém programozás oktatására specializálta magát. 1996-tól 1999-ig ő volt a főszerkesztője a C++ Report-nak. 2002-ben írta Agilis szoftverfejlesztés: alapelvek, minták és gyakorlat, mely gyakorlati tanácsokat ad agilis csoportoknak objektumorientált tervezés és fejlesztés területén. Számos népszerű könyvet és cikket publikált a programozásról és a szoftver módszertanokról.

Irodalomjegyzék[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. http://vimeo.com/64086087 (7:20)
  2. Highsmith, Jim: History: The Agile Manifesto, 2001. (Hozzáférés: 2007. július 16.)
  3. Robert C. Martin. objectmentor.com. (Hozzáférés: 2015. március 16.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Személyes webhelyei

Előadások

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Robert Cecil Martin című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.