Retusálás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A retusálás egy képjavítási módszer. Már a fényképezés kezdetétől alkalmazzák, akkoriban elsősorban a technikai hibákat igyekeztek eltüntetni a képről.

Manapság a reklámokban, plakátokon azt a célt szolgálja, hogy a modell megjelenését idealizálja, kozmetikai hibáit eltüntesse.

Története[szerkesztés]

Már az 1850-es évektől használják a retusálást, mint képfeljavítási módszert. A kezdetleges technika hibáit (oda nem való pöttyöket, vonalakat, karcolódást stb.) már a sötétkamrában igyekeztek eltüntetni. A régi képek fekete-fehérek voltak, de a fotós színt tudott vinni beléjük, hogy tetszetősebbek legyenek.

Fényképhamisítások a Szovjetunióban[szerkesztés]

Egyes politikusok utasítására nemkívánatos szereplőket, tárgyakat eltávolítottak a meglévő fényképekről, ennek egyik ismert példája a fényképekről eltüntetett Trockij.

A sztálini diktatúra merev rendszerében is szükség volt a képek tökéletesítésére, nem csak a mai világban.A propaganda megkövetelte a cizelláltságot. Sztálin arcát világosabbá tették, haját, bajuszát kisimították, azért, hogy sokkal földöntúlibbnak, az átlag embernél magasabb hatalmúnak ábrázolják. A pártvezért gyakran jelenítették meg gyermekek mellett, a gyermekek barátjaként emlegették. A személyi kultusz erőteljesen megjelent a birodalomban, nem csak a köztereken voltak képek Sztálinról, hanem a lakásokban is kötelező volt tartani belőlük. A képhamisításokat már Lenin korában alkalmazták. Például a nagy októberi szocialista forradalomról készült képek valójában egy filmből kivágott részleteket mutat meg. Voltak olyan emberek, akik felléptek a rendszer ellen. Lenin ellen megkíséreltek egy merényletet is, amely végül nem volt sikeres. A pártellenségek ennek hatására sorozatosan kezdtek eltűnni. A képszerkesztésre is hatással volt ez az eseménysor. Egy kép készült ugyanis Lenin beszédéről a Nagy Színház előtt, amelyről ellenfeleit, Trockijt és Kamenyevet kiretusálták. Hasonlóan ehhez a képhez, az 1917-es vörös téri ünnepségen készült képről szintén eltüntették Trockijt, és Kamenyevet Lenin mellől. Azonban rajtuk kívül Artyom Halatov örmény bolsevik sem látható a képen, aki a retusálatlan képen rajta volt, mivel ő is meghalt 1937-ben a nagy tisztogatások ideje alatt. Az egyik 1926-os képről három embert távolítottak el Sztálin mellől, Nyikolaj Antyipovot , Szergej Kirovot és Nyikolaj Svernyiket. Először Antyipov, Molotov helyettese tűnt el a képről, mivel 1938-ban kivégezték. Ezután Svernyik, majd Kirov. Sztálin mellől szintén eltávolítottak a Moszkva folyó partján készült képről egy volt belügyi, és vízi szállításügyi népbiztost, Nyikolaj Jezsovot.

Előnyei[szerkesztés]

A papíron létező fényképek az évek folyamán megkopnak, megsárgulnak, megkarcolódnak, piszkolódnak, ezeken retusálással lehet segíteni. A képeket először digitalizálják, később, speciálisan erre a célra készült programok segítségével ki tudják rajtuk javítani az esetleges szakadásokat, gyűrődéseket, vagy vissza tudják állítani a színek tónusát.A digitalizált képeket el is lehet kérni DVD-re vagy CD-re írva. Ennek számos előnye van, mint például az, hogy nem kell tartanunk a képek minőségének további romlásáról, közösségi portálokra is tölthetünk fel belőlük, nincsen képkidolgozási díja, mégis akármikor megnézhető, ismerősöknek e-mailben elküldhetők stb.

Hátrányai[szerkesztés]

Manapság újságokban vagy plakátokon nem találunk természetes kinézetű embereket, mindegyiket manipulálják a retusálás segítségével. A kiretusált arcok és egyéb testrészek nem a valóságot tükrözik. Mivel ezek a képek általában jól lekarcsúsított, szép bőrű és arcú nőket ábrázolnak, a nők önbecsülése lecsökken és keresik a módszert, hogyan lehetnének ők is olyanok. Ezt használják ki a kozmetikai cégek, mert a reklámokkal azt sugalmazzák, hogy termékeik megvásárlásával az átlagos nők is olyan szépek lehetnek, mint a képen feltüntetettek.

Ismertebb retusáló programok[szerkesztés]

1. Photoshop: Szinte a leghíresebb program a retusálás és képkorrekció világában. Az évek során a program egyre több eszközzel és termékváltozattal bővült, így egy komplex termékegységet alkot. 2. Photoscape: Ez az ingyenes program megfelelő képek javítására, szerkesztésére, és ehhez megfelelő kezelőpanellel is rendelkezik. Képez fotók betördelésére, animációk és kollázsok készítésére is. A képek kezelése alapszintű, és képes a RAW formátumú képek konvertálására. A 3.3-as verzió magyar nyelven is letölthető. 3. PhotoFiltre: Ez az ingyenesen letölthető program annyi effektet és szűrőt tartalmaz, hogy a forgalomba hozott képszerkesztő programokkal is felveszi a harcot. Fizetős shareware verziója a PhotoFiltre Studio. PFI a saját formátuma. 4. Gimp: A Gimp egyik nagy előnye az, hogy pl.: Windows-on, Linux-on is használható. Azonban az a nagy hátránya, hogy a kezelőpanel megszokása sok időbe telhet, de cserébe egy csodás programot kapunk. Magyar nyelvű változata is letölthető.

További információk[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Retusálás témájú médiaállományokat.