Resia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Szent György-templom San Giorgóban.

Resia (szlovénül Rezija, réziaiul Rèsije, olaszul Resia, Val Resia friuli nyelven Resie, velenceiül Rèxia) „község” (önkormányzati településcsoport, municípium) a Resia-völgyben Olaszország északkeleti felén, Velence körzetében (Veneto).

Elhelyezkedése[szerkesztés]

Rézia Trieszttől 90 km-re fekszik. A területe 119 km², lakóinak száma a 2004-es adatok szerint 1244 fő. A táj, amely voltaképp egy nagy kiterjedésű völgy, alpesi terület, a Júliai-Alpok lábánál fekszik. Látványos és gyönyörű elhelyezkedése, képe és más adottságai miatt kedvelt turisztikai látványosság.

Települései:

Rézia címere.

Réziába csak egyetlen út vezet be, amely nyugatról, Olaszország felől nyílik. Keletnek Szlovénia felé körbezárják a hegyek. A bejárata annyira szűk a völgynek, hogy azt napjainkban is télen úgy elzárja a hó, hogy nem lehet megközelíteni.

Lakossága[szerkesztés]

Commons:Category:Val Resia
A Wikimédia Commons tartalmaz Resia témájú médiaállományokat.

Resiában él az olaszországi szlovén kisebbség azon része, amely réziai nyelven beszél. Ez egy izolált, szlovéntól elszakadt dialektus, amit alig másfélezer ember beszél a világon. A beszélők kilencven százaléka itt él, de számuk egyre fogy.

Jegyzetek[szerkesztés]