Renenutet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Renenutet
Renenutet ábrázolása.
Renenutet ábrázolása.
Nem
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz Renenutet témájú médiaállományokat.
Renenutet
r
n
n
wt
t
I12

Renenutet ókori egyiptomi istennő, többnyire kígyó alakjában ábrázolták.

Alakja az egyiptomi mitológiában[szerkesztés]

Férje Szobek isten, fia volt a gabonát megszemélyesítő Neper gyermekisten. Legkorábbi ábrázolásán, I. Szenuszert fáraó halotti templomának egyik festményén nőként jelenik meg, ureusszal a homlokán. A későbbi ábrázolásokon általában ágaskodó kobraként jelenik meg, fején napkoronggal és szarvakkal. Néha kígyófejű nőként is ábrázolják, vagy nőalakban, csecsemővel a karján.

Szerepe[szerkesztés]

Az Óbirodalom idején a király védelmezője volt, később szerepköre átalakult. Termékenységistennő és az aratás istennője lett. Egyúttal az emberek védelmezőjének, dajkájának is tekintették. Jelen volt a szülésnél, és ő adta az újszülöttnek a Ka lelket, valamint ő határozta meg későbbi életútját. A Halottak Könyve Ízisszel, Hórusz sólyomisten anyjával azonosította.

Kultusza[szerkesztés]

Legnépszerűbb a mezőgazdasági munkát végzők között volt. A Középbirodalom korától bizonyíték van a kultuszára nézve, legjelentősebb kultuszhelye Dja városa volt, a mai Medinet Maadi. Tisztelték a szántóföldeken és szőlőskertekben felállított szentélyekben, szentélyeket helyeztek el a magtárakban is, tiszteletére. Aratáskor és szüretkor, a munka megkezdése előtt áldozatot mutattak be neki, himnuszokat is költöttek tiszteletére.

Források[szerkesztés]

Renenutet leírása

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap