Medinet Maadi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Medinet Maadi
MadinatMadi.jpg
Ország Egyiptom
Tszf. magasság27 m
Elhelyezkedése
Medinet Maadi (Egyiptom)
Medinet Maadi
Medinet Maadi
Pozíció Egyiptom térképén
é. sz. 29° 11′ 35″, k. h. 30° 38′ 32″Koordináták: é. sz. 29° 11′ 35″, k. h. 30° 38′ 32″
A Wikimédia Commons tartalmaz Medinet Maadi témájú médiaállományokat.

Medinet Maadi egy egykori település a Fajjúm-oázis délnyugati részén a hellenisztikus korban, illetve utána, a Római Birodalomban Narmuthisznak nevezett város romjaival. A görög-római jellegű romok között feltárt három templom közül az „A” jelű Renenutet kobraistennő temploma; Záhi Havássz szerint ez az egyetlen olyan templom, amely a Középbirodalom idejéből viszonylag épen fennmaradt.

Története[szerkesztés]

A dromosz
A rommező
Oroszlánszobor Renenutet templomának bejárata előtt

A Középbirodalom idején itt már város állt. A várost védő Renenutet templomát a kb. i. e. 1860i. e. 1814) között uralkodott III. Amenemhat kezdte építtetni és utóda, IV. Amenemhat (i. e. 1815i. e. 1806) fejezte be. A templom az Újbirodalom idején is használatban maradt — olyannyira, hogy Merenptah fáraó felállíttatta benne a szobrát.

Az Újbirodalom összeomlása után a hely elnéptelenedett, és csak a Ptolemaioszok uralkodása alatt telepítették be újra; ekkor a város kb. 0,6 km²-re terjedt ki; a fontosabb templomok a város nyugati részén álltak. É–D-i középvonalában impozáns dromoszt építettek ki. A várost sosem kerítették fallal, viszont központjában Diocletianus császár idejében egy castrumot építettek a 4. numídiai cohors számára. a kb. 50 m x 50 m-es erőd bejárata a déli oldalon nyílt; mind a négy sarkán torony emelkedett.

A bizánci időkben már csak a korábbi város déli részét lakták. Ugyancsak elhagytak egyes templomokat. Az arab hódítás után, a 9. századtól lakói végleg elhagyták.

A 2006-os, Záhi Havássz vezette ásatások számos hivatali épületet, raktárt és lakóépületet tártak fel.

A templomok[szerkesztés]

„A” templom[szerkesztés]

Renenutet kis temploma valószínűleg az oázis északi részén, Kaszr el-Szagában épített templom mintáját követi, annak hosszházas változata. Bejárata előtt kétoszlopos tornác állt; sötét színű homokkőből épült csarnokából a bejárattal szemben három szoborfülke nyílt — a középsőben az istennő szobra állt, az oldalsókban a templomot építtető két Amenemheté. Az egyszerű kompozíció a sziklasírok hangulatát idézi.

„B” templom[szerkesztés]

A „B” templom az „A” templom mögött áll; bejárata északról nyílik

„C” templom[szerkesztés]

A Retenutet templomától keletre álló „C” templomot, amely két krokodilmúmia kultusza számára épült, 1995–1999 között tárták fel. Az egyiptomi történelem ptolemeida szakaszában épült és igen jó állapotban maradt fenn; falai négy méter magasan állnak. Bejárata a templomegyüttes többi tagja felé nyílik.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Medinet Madi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Hajnóczy Gyula: Az egyiptomi építészet. In: Hajnóczy Gyula: Az építészet története — Ókor. Második kiadás, Tankönyvkiadó Bp., 1969, p. 71–170.