Reel Big Fish

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Reel Big Fish
Reel Big Fish live in Santa Cruz.jpg
Információk
Eredet Amerikai Egyesült Államok
Alapítva 1992
Aktív évek 1992 – napjainkig
Műfaj Ska, Punk Rock, Garage Rock
Kiadó Mojo, Jive, Rock Ridge Music
Tagok
Aaron Barret
Scott Klopfenstein
Derek Gibbs
Dan Regan
Ryland Steen
John Christianson
Korábbi tagok
Ben Guzman
Zach Gilltrap
Lisa Smith
Robert Quimby
Adam Polakoff
Andrew Gonzales
Grant Barry

A Reel Big Fish weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Reel Big Fish témájú médiaállományokat.

A Reel Big Fish egy amerikai ska punk együttes Kaliforniából, legismertebb számuk az 1997-ben megjelent Sell out. Hírnevet a '90-es évek közepén szereztek amikor a ska harmadik hullámának tombolása alatt kiadták a Turn the Radio Off című albumukat. Az együttes 1992-es alakulása, és első demófelvételük elkészülése óta az egyetlen eredeti tag Aaron Barrett.

Történet[szerkesztés]

Korai sikerek (1992-1999)[szerkesztés]

A Reel Big Fish debütáló albuma az Everything Sucks eleinte underground körökben terjedt, majd egy szerencsés véletlen folytán leszerződtek a Mojo Records-zal. Az album nem aratott nagy sikert, az igazi áttörést a Turn the Radio Off című lemez jelentette, így elkezdhették első turnéjukat az Amerikai Egyesült Államokban. Sell Out című számukkal világhírnévre tettek szert 1997-ben, a felvételt több országban játszotta az MTV, felkerült a toplistákra is. 1998-ban az együttes feltűnt a Basebolondok című filmben is. Az együttes három tagja ezután kilépett, az utolsó közös albumuk a Why Do They Rock So Hard? volt. Miután Grant Barry (harsona), Tavis Werts (trombita) és Andrew Gonzales (dob) kilépett az együttesből hat évet töltöttek új tagokat keresve.

A végleges felállás kialakulása (2000-2005)[szerkesztés]

2002-től a Reel Big Fish elkezdett visszakapaszkodni a slágerlistákra, köszönhetően Carlos de la Garza utcai dobos közreműködésének és Tyler Jones trombitajátékának, mely a Where Have You Been? című dalban hallható. Utolsó koncertjük ebben a felállásban 2003 júniusában volt, ezután de la Garza kilépett, majd nem sokkal később a koncert DVD megjelenését követően Barrett kényszerítette távozásra Tyler Jonest alkoholizmusa miatt. Őt váltotta John Christianson.

2005. április 5-én adták ki negyedik albumukat a Mojo kiadó közreműködésével We're Not Happy 'Til You're Not Happy címmel. Justin Ferreira dobos működött közre a felvételeken, de őt hamar váltotta Ryland Steen, aki aztán végleges választásnak bizonyult.

Önálló alkotás (2006-tól)[szerkesztés]

A 2006-os turnéjuk alatt a Jive Records bejelentette, hogy nem kívánja tovább szponzorálni az együttest, melyet a tagok a kiadó meglepetésére kitörő örömmel fogadtak.[forrás?] Megalapították saját kiadójukat és megjelentettek egy 3 lemezes koncertfelvételt tartalmazó CD/DVD csomagot Our Live Album Is Better Than Your Live Album címmel. Nem sokkal később egy válogatásalbummal jelentkeztek.

2007. februárjában látott napvilágot a Duet All Night Long című, demófelvételeket tartalmazó CD, melyen más együttesek énekeseivel működtek közre.

Az első önálló stúdióalbumuk 2007. július 10-én a Monkeys for Nothin’ volt a Jive Recordstól történt távozásuk után. Nem sokkal később az együttes Myspace blogján közölte, hogy Matt Wong távozni kényszerül a csapatból, hogy több időt tölthessen feleségével és újszülött fiával.[forrás?] Őt váltotta Derek Gibbs, aki a Jeffries Fan Club basszusgitárosa volt korábban.

2007. december 19-én bejelentették, hogy részt vesznek a Wapred Tour 2008-on, mely egy egész Amerikát átívelő fesztiválsorozat volt. Emiatt az új albumra 2009. január 20-ig kellett várni, mely Fame, Fortune and Fornication címmel jelent meg. 2009-ben ráadásként még egy albumot szeretnének kiadni.[forrás?]

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Kiadás dátum Album Kiadó Toplista helyezés
1995 (2000-ben újra kiadták) Everything Sucks Piss-Off Records --
1996. augusztus 13. Turn the Radio Off Mojo Records/Jive Records US #57
1998. október 20. Why Do They Rock So Hard? Mojo Records/Jive Records US #67
2002. június 25. Cheer Up! Mojo Records/Jive Records US #115
2005. április 5. We're Not Happy 'Til You're Not Happy Mojo Records/Jive Records US #155
2007. július 7. Monkeys for Nothin' and the Chimps for Free Rock Ridge Music US #106 UK #40
2009. január 20. Fame, Fortune and Fornication Rock Ridge Music US #177 UK #

Koncertfelvétel[szerkesztés]

Kiadás éve Album Kiadó Toplista helyezés
2006. augusztus 22. Our Live Album Is Better Than Your Live Album ( You're All In This Together DVD) Rock Ridge Music Nem volt toplistán

A tagok egyéb tevékenysége[szerkesztés]

  • Scott Klopfenstein és Dan Regan a The Littlest Man Band-nek is tagjai voltak.
  • Aaron Barrett, Derek Gibbs és John Christianson tagjai voltak a The Forces of Evil együttesnek, melyet együtt alapítottak a Jeffries Fan Club tagjaival és egyéb Orange megyei zenészekkel. 2005-ben oszlottak fel.
  • Scott Klopfenstein egy másik ska együttes tagja is volt, a Nuckle Brothers-é.
  • Dan Regan készített egy techno-projectet Black Casper néven. Néhány Reel Big Fish–művet dolgozott fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]