Redform Design Studio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Asztal redform logóval

A Redform Design Stúdiót 1996-ban alapította Veres Péter belsőépítész, bútortervező művész és Veres Gábor faipari mérnök, formatervező művész Budapesten. Céljukként tűzték ki, hogy az általuk tervezett terekbe különlegesen egyedi bútorokat is tervezzenek és ezeket a tárgyakat világszínvonalon készítsék el saját üzemükben.

"Veres Péter munkáit több éve figyelem - azóta, hogy egy gömbölyded, vörös-sárgászöld, a hatvanas évek formavilágát megidéző fröccsöntött bútora valósággal megdöbbentett. Ezt hamarosan újabbak követték, köztük a Cyrano-Cosmo étterem, Budapest egyik különlegességének berendezése, mely már-már fülledt, decens hangulatot közvetít. (Az elmúlt öt évben tervei szerint háromszor is átalakították az éttermet.) Hogy mi a közös ezekben a munkákban? A stílusos, összetéveszthetetlen megjelenés, a minőségi alapanyagok és a legapróbb részletek alapos kidolgozottsága. Megismerve Veres Péter és a -bátyjával, Veres Gáborral közösen vezetett - Redform Stúdió munkáinak széles, izgalmas, sajátos karaktert képviselő palettáját, biztosan állíthatom: egy nagy ívű márkaépítés tanúi lehetünk."[1]

Történet[szerkesztés]

Cyrano étteremből egy részlet
Redform Design Studio által tervezett és kivitelezett különleges nappali
Sümegi vár egyik bemutatóterme

Veres Péter a rendszerváltás hajnalán végezte tanulmányait a Magyar Iparművészeti Főiskolán (ma MOME). Iskolai terveit szerette volna megvalósítani, de a kivitelezésre alkalmas gyárak sorra szűntek meg, vagy nem voltak képesek az általa elvárt színvonalon kivitelezni. Testvére Veres Gábor korábban a Videoton formatervező osztály modellező üzemét vezette, majd építésvezetőként dolgozott egy belsőépítészeti kivitelező cégnél. 1996-ban gépeket vásároltak, s elkezdték készíteni egyedi bútoraikat. Idővel létrehoztak egy 460 m²-es kivitelező üzemet, mely alkalmas ékszer minőségű, különleges bútorok, speciális tárgyak kivitelezésére.

„Mára a családnévből alkotott Redform Design Stúdió elmondhatja magáról, hogy az egyetlen bútortervező vállalkozás az országban, amely – mint egy manufaktúra – a tervezéstől a kivitelezésig minden munkafázist maga végez tervező- és asztalosműhelyében. Legtöbbször egy-két darab készül bútoraikból, amelyeket hosszas előkészítés, kísérletezés előz meg. A kivitelezés folyamata alatt pedig tovább alakul, tökéletesedik a mű, valahogy úgy, ahogy a szobrász is az utolsó pillanatig formálja alkotásait. Ettől válnak igazán különlegessé, egyedivé tárgyaik. Szellemiségükben, megjelenésükben is különböznek bármi mástól, ahol szétválik tervezés és kivitelezés.”[2]
A készülő alkotásaikat az első gondolattól az utolsó mozzanatig felügyelik, tökéletesítik.

„Munkáik között egyaránt szerepelnek irodák, bankok, üzletek, éttermek, családi házak és lakások belső építészeti tervei, speciális, egyedi kialakítású bútorai.”[3]

Gábor, Péter és harmadik testvérük Éva, édesapjuk Veres Lajos belsőépítész, formatervező, érdemes művész.

Veres Lajos élete végéig a stúdió tiszteletbeli tagja és tanácsadója volt.

Irodalom (válogatás)[szerkesztés]

Kiállítások[szerkesztés]

  • 1996. Iparművészeti múzeum Bútorosokk
  • Bútorszövetség jövő bútorai kiállítás 5 alkalommal
  • 2000 Nemzetközi Bútorvilág kiállítás
  • 2001 Műcsarnok Lakástrend kiállítás[4] madeinhungary tárlat
  • 2002 Nemzetközi Bútorvilág kiállítás
  • 2002 Furnitúra kiállítás, Balaton Bútorgyár mintaterme
  • 2002 Műcsarnok Lakástrend kiállítás madeinhungary tárlat
  • 2003 Nemzetközi Bútorvilág kiállítás
  • 2004 Műcsarnok Lakástrend kiállítás madeinhungary tárlat
  • 2005 Műcsarnok Lakástrend kiállítás madeinhungary tárlat
  • 2006 Lakástrend és design kiállítás,[5] Budapest, Műcsarnok
  • 2009 Műcsarnok Lakástrend kiállítás madeinhungary tárlat[6]
  • 2010 Műcsarnok Lakástrend kiállítás madeinhungary tárlat[7]
  • 2011 Műcsarnok Lakástrend kiállítás madeinhungary tárlat[8]
  • 2013 madeinhungary VAM Design Center[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Idézet: Villák építészeti és belsőépítészeti magazin 2005/3, 54. o. Lovas Cecília
  2. Idézet: Népszabadság Lakástrend, 2010. október 6., 13. oldal
  3. Idézet: Nagy Design Könyv, 2005, 76. oldal
  4. Lakástrend kiállítás honlapja
  5. Lakástrend és design kiállítás cikk. [2010. január 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 15.)
  6. madeinhungary honlapja, kiállítók 2009. [2014. szeptember 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 15.)
  7. madeinhungary honlapja, kiállítók 2010. [2014. szeptember 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 15.)
  8. madeinhungary honlapja, kiállítók 2011. [2013. október 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 15.)
  9. madeinhungary honlapja, kiállítók 2013. [2014. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 15.)

Források[szerkesztés]