Red Savina

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Red Savina
Red savina cropped.jpg
Rendszertani besorolás
Faj: Capsicum chinense
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Red Savina témájú kategóriát.

A Red Savina egy erőspaprika, a Habanero (Capsicum chinense Jacquin) egyik alfajtája. Ez volt a legcsípősebb csilipaprika a világon 1994 és 2006 között. Véletlenszerűen fedezték fel, amikor Frank Garcia kaliforniai gazdálkodó, aki habanerókat termesztett, olyan fényes vörös színű paprikát talált, amely a narancssárga társaitól eltért. Megtartotta, szaporította, és elkezdte saját paprikaként eladni. A törzset az amerikai kormány növényfajta-oltalmi törvénye védi, biztosítva annak sok generációra visszanyúló eredetét[1].

Leírása[szerkesztés]

A Red Savina tipikusan 5x3,5 cm-es termést hoz, amit a termesztők általában enyhén ráncos felületű, lampionra emlékeztető külsejűnek írnak le[2]. A habaneróhoz képest a Red Savina sötétvörös színű, feltehetően annak vörös színű mutációjának szelektív szaporítása útján alakult ki.

Erőssége[szerkesztés]

A Red Savina tartotta 1994 és 2006 között a világ legerősebb paprikájának Guinness-rekordját, míg a naga jolokia meg nem előzte. A Scoville-skálán 350.000 és 577.000 SHU közötti értékeket produkálónak írták le, ám az Új-mexikói Egyetem kutatócsoportjának elemzései szerint a Red Savina átlagosan 248.556 SHU értéket produkál, laboratóriumi körülmények között pedig a maximum 500.000 SHU volt[3]. Viszonyításképpen: az átlagos habanero 200.000 SHU közötti értéket mutat, a naga jolokia kb. 1 milliót[4].

Red Savina

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Red Savina bei chilis.scovillejunkies.de (németül)
  1. http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/showpvp.pl?pvpno=9200255
  2. tcwehner: Vegetable Cultivar Descriptions for North America – Pepper (M-Z) – Cucurbit Breeding (amerikai angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. május 24.)
  3. https://cpi.nmsu.edu/heat/
  4. Hottest chilli pepper (brit angol nyelven). Guinness World Records. (Hozzáférés: 2022. május 24.)