Raquella Berto-Anirul

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Raquella Berto-Anirul egy kitalált szereplő a Dűne-univerzumban; az eredeti Dűne-sorozatban nem jelenik meg, csak a Brian Herbert és Kevin J. Anderson által alkotott művekben bukkan fel. Történetét A Corrini csata c. kötetben beszélik el, a Házak történeteiben – Atreides-ház, Harkonnen-ház, Corrino-ház – csak idézetek szerepelnek tőle, valamint néhány apróbb utalás. Jelentősége mégis nagy, mivel ő volt a Bene Gesserit rend alapítója.

Történet[szerkesztés]

A Dűne-univerzumban Raquella Berto-Anirul származása szerint Vorian Atreides egyik unokája, Helmina Berto-Anirul leánya. Az orvos Mohandas Suk partnere és munkatársa a Parmentieren található Gyógyíthatatlan Betegségek Kórházában.

Dr. Sukkal a Rossakra utazott, megállítandó Omnius „Csapásának” egy mutációját – a gondolkodó gépek ugyanis egy gyógyíthatatlannak szánt vírust vetnek be az emberiség elleni harcban, amellyel megfertőzik a bolygókat. A vírustörzs végül kifulladt, az emberek megszerezték az immunitást ellene, ám állandóan felüti a fejét, új formában mutálódva. A rossaki járvány egy minden addiginál halálosabb fertőzés, ez ellen küzdött Dr. Suk és Raquella.

Ticia Cenva rossaki fővarázslónő megkísérelte megölni őt, de a kapott méreg hatására különleges képességek birtokába került, és saját testében szintetizált ellenanyaggal legyőzte a járványt. Ticia Cenva öngyilkossága után, a rossaki varázslónők vezetőjükké választották. Ő lett a Bene Gesserit rend alapítója.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Brian Herbert, Kevin J. Anderson. A Dűne: A Corrini csata, fordító: Galamb Zoltán, borító: Jantner János, szaklektor: Torkos Attila (magyar nyelven), Szukits Könyvkiadó, 484. o. [2004] (2005). ISBN 963 497 096 6 „A leggyilkosabb mérgeket nem lehet kielemezni semmiféle laboratóriumban, mivel az elmében rejlenek. – Raquella Berto-Anirul: A lélek biológiája” 

Források[szerkesztés]

Brian Herbert, Kevin J. Anderson. A Dűne: A Corrini csata, fordító: Galamb Zoltán, borító: Jantner János, szaklektor: Torkos Attila (magyar nyelven), Szukits Könyvkiadó, 484. o. [2004] (2005). ISBN 963 497 096 6  – A Dűne legendái trilógia

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]