Rajnai Zoltán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rajnai Zoltán
Horváth László felvétele
Horváth László felvétele
Született1962. december 21.
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásakatonatiszt
IskoláiZMKA, francia vezérkari akadémia
KitüntetéseiPuskás Tivadar-díj (2011)
SablonWikidataSegítség

Rajnai Zoltán (1962. december 21.) mérnök ezredes, egyetemi tanár. 2015-től az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának dékánja.

Életpályája[szerkesztés]

Katonai tanulmányait a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán, majd a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián végezte. Összfegyvernemi alakulatoknál végzett csapatszolgálatot. 1993-tól a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián, illetve a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem jogelőd intézményeiben dolgozott egyetemi oktatóként.

Párizsban végzett felsőfokú vezérkari vezetőképző tanfolyamot.

A vezetésével alakult meg 2008-ban a Bolyai János Katonai Műszaki Kar és a Nemzetvédelmi Egyetem Híradó tanszékeinek összevonásával a Közszolgálati Egyetemen ma is működő híradó tanszék. 2001-ben doktori fokozatot, 2006-ban habilitációt szerzett. Elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai Jánosról elnevezett kutatási ösztöndíját.

2007 és 2011 között a COMMIT francia-magyar nemzetközi tudományos (K+F+I) projekt magyarországi programigazgatója volt, ezzel párhuzamosan vendégoktató Franciaországban a Rennes-i Katonai Műszaki Főiskolán.

2012-től a Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesület elnöke.[1]

Elismerései[szerkesztés]

  • Zrínyi Gyűrű – kiváló oktatói munkájáért,
  • A francia „Nemzetvédelemért Érdemérem Arany fokozata” (2005) a francia-magyar katonai felsőoktatási együttműködésben végzett munkájáért, a Francia Köztársaság honvédelmi miniszterétől;
  • Francia „Nemzeti Érdemrend” lovagi fokozata (2011) a felsőoktatási és tudományos kutatások területén végzett nemzetközi munkásságáért, a Francia Köztársaság elnökétől;
  • Puskás Tivadar-díj (2011)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]