RICS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
RICS

Alapítva1868.
Típusnemzetközi gazdasági szervezet
Tevékenységingatlan
Székhelybrit London, Nagy-Britannia
Tagság125 000
Nyelvekangol

Elhelyezkedése
RICS (London)
RICS
RICS
Pozíció London térképén
é. sz. 51° 30′ 04″, k. h. 0° 07′ 41″Koordináták: é. sz. 51° 30′ 04″, k. h. 0° 07′ 41″
RICS
http://www.joinricsineurope.eu/ RICS Europe
www.joinricsineurope.eu/contentsubsite.php?page=home&channelid=610&lang=1 RICS Magyarország A RICS weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz RICS témájú médiaállományokat.

Az RICS az ingatlannal kapcsolatos professzionális szolgáltatások nemzetközi szakmai egyesülete 125 000 taggal 131 országban.

Az RICS története[szerkesztés]

Az intézményt 1868-ban alapították az Egyesült Királyságban, mint a Földmérők Intézetét. A társaság székhelye azóta is a Great George Street és a Parliament Square sarkán található. 1946-ban a társaság megkapta a királyi előtagot és a szigetországban azóta is a Royal Institution of Chartered Surveyors nevet viseli. Az angolszász országokon kívül a szervezet az RICS elnevezést használja.

Az RICS tagsága[szerkesztés]

Az RICS a legnagyobb tagsági bázissal az Egyesült Királyságban valamint a Nemzetközösség országaiban rendelkezik. A kontinentális Európában 4075 tagja van. Magyar tagszervezete, az 1997-ben alakult RICS Magyarország (korábban Okleveles Ingatlanszakértők Magyar Szövetsége), jelenleg több mint 160 fős létszámot tudhat magáénak, elnöke Michael P. Smithing FRICS. A tagságot meghatározott idejű felkészülés után lehet megszerezni - a jelölt szakmai és tanulmányi hátterének függvényében.

Az RICS tevékenysége[szerkesztés]

Az RICS 1980-ban jelentette meg először ingatlanértékelési és értékbecslési kódexét (The Red Book), amit multinacionális cégek és pénzintézetek nemzetközi viszonylatban is elfogadnak. A legújabb verzió 2014-ben jelent meg. A társaság 500 kutatási és szakpolitikai publikációt ad ki évente. Folyamatosan bővíti tagságát és befolyását világszerte.

Az RICS által akkreditált képzések[szerkesztés]

A számos brit és ír egyetemi program mellett, Európában Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban és Németországban van az RICS által akkreditált egyetemi képzés. Hazánkban ezt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara biztosította korábban posztgraduális formában. Jelenleg Magyarországon nincs RICS akkreditált képzés.

Külső hivatkozások[szerkesztés]