Rózsásfejű gyümölcsgalamb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Rózsásfejű gyümölcsgalamb
Rózsásfejű gyümölcsgalamb hímje
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Galambalakúak (Columbiformes)
Család: Galambfélék (Columbidae)
Alcsalád: Gyümölcsgalambformák (Treroninae)
Nem: Ptilinopus
Faj: P. porphyreus
Tudományos név
Ptilinopus porphyreus
Temminck, 1822
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rózsásfejű gyümölcsgalamb témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rózsásfejű gyümölcsgalamb témájú médiaállományokat és Rózsásfejű gyümölcsgalamb témájú kategóriát.

A rózsásfejű gyümölcsgalamb (Ptilinopus porphyreus) a madarak osztályának galambalakúak (Columbiformes) rendjébe és a galambfélék (Columbidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Indonézia területén honos, endemikus faj, Szumátra, Jáva és Bali hegyi erdeiben, 1000-2200 m magasságon él.

Megjelenése[szerkesztés]

A hím feje, nyaka és torka bíbor-rózsaszín, melyet alulról zöldes-fekete kontúrú fehér sáv szegélyez. A háta zöld, a hasa szürkés, sárga fark-alatti tollakkal. Szivárványhártyája narancsszínű, csőre zöldes, lába rózsaszín. A tojó színe kevésbé élénk, mint a hímé, a mellén lévő csík nem annyira hangsúlyos, a fiatal egyedek még a tojónál is színtelenebbek. Hangja lágy búgásra hasonlít.

Életmódja[szerkesztés]

Fügéket, kisebb gyümölcsöket és bogyókat fogyaszt az erdő felső lombkoronaszintjén, ahol a zöld növényzet kitűnő álcát biztosít számára.

A faj élőhelye kevesebb, mint 12 000 km²-nyi erdőterület, Szumátrán három egybefüggő területen, Jáván tizenhat területen, Balin egy területen él, kizárólag magashegyi erdőkben. A területek többsége 200 km²-nél kisebb, és egyre zsugorodik. Mivel a faj nem feltűnő, egyelőre nem tartják veszélyeztetettnek.

A louisville-i állatkertben

Szaporodása[szerkesztés]

A rózsásfejű gyümölcsgalamb fára épít gyenge minőségű fészket, melybe egy, néha két fehér színű tojást helyez el. A fiókák 20 nap költés után kelnek ki a tojásokból, majd további 15-16 napig élnek a fészekben. A madár félénk és nem feltűnő, általában párosan jelenik meg, de a kedvenc gyümölcsfákon néha akár 17 madárból álló raj is megjelenhet.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]