Szent Miklós-templom (Eger)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Rác templom (Eger) szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szent Miklós-templom
Rác-templom-ikonostase.JPG
Védőszent Szent Miklós
Stílus barokk építészet
Település Eger
Elhelyezkedése
Szent Miklós-templom (Magyarország)
Szent Miklós-templom
Szent Miklós-templom
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 54′ 29″, k. h. 20° 22′ 14″Koordináták: é. sz. 47° 54′ 29″, k. h. 20° 22′ 14″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Miklós-templom témájú médiaállományokat.

Az egri Szent Miklós-templom, Görögkeleti Szerb templom, vagy helyi nevén a Rác templom a Vitkovics Mihály utca 30. száma alatt található.

Története[szerkesztés]

A szerbek a török hódoltság idején, a 17. században kezdtek letelepedni nagyobb számban Egerben. Eleinte az Ágoston-rendiek ugyanezen a helyen álló középkori templomát használták. Tovább növekedett az egri szerbek száma a török uralom megszűnése után, amikor 1690-ben Arszenije Csarnojevics ipeki pátriárka 35 ezer szerb családot vezetett Magyarországra. A főleg borkereskedéssel foglalkozó tehetős szerbek sokáig kérvényezték, hogy omladozó templomuk helyére újat építhessenek. Ezt végül II. József engedélyezte számukra. A templom 1785-1799 között épült fel, Povolni János tervei alapján, copf stílusban. A templom ikonosztázát Nikola Jankovics faragta 1789-91 között, képeit Anton Kuchelmeister bécsi festő alkotta. A déli díszkaput Giovanni Adami készítette.

A templomot 1960-1979 között restaurálták Rados Jenő professzor tervei alapján.

Idővel a helyi görög és szerb lakosság beolvadt a magyarságba, illetve egy részük elvándorolt, kihalt. A templomot jelenleg a Görögkeleti Szerb Egyház (Szentendre) működteti múzeumként.

Egykori plébániaházában Vitkovics Mihály szerb költő emlékszobája és Kepes György magyar művész kiállítása tekinthető meg.[1]

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • A helyszínen kapható tájékoztató kiadvány.

Külső hivatkozás[szerkesztés]