R’lyeh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(R'lyeh szócikkből átirányítva)

Koordináták: d. sz. 47° 09′, ny. h. 126° 43′

R'lyeh a Föld óceánjainak legtágasabb üres darabja közepén.

R'lyeh egy képzeletbeli város mely először H.P. LovecraftCthulhu hívása” című horrortörténetében kerül említésre.[1] A város Relex-ként is szerepel „A halomban”. R'lyeh egy elsülyedt város a Csendes-óceán fenekén, melyben az rettenetes, „Öreg Isten”, Cthulhu alussza örök álmát, az ébredésre várva.

R'lyeh bizarr, jellegzetesen kifacsart architektúrája a nemeuklideszi geometrián alapszik.[2]

R'lyeh elsüllyedt városa

Leírása[szerkesztés]

„Ilyen gyomorkavaró szörnyűséget mióta létezik, csak egyszer hordott a hátán a Föld: R'lyeh kísérteties hullavárosa volt ez, amelyet beláthatatlan korokkal az emberi történelem kezdete előtt emeltek azok a förtelmes óriások, akik a fekete csillagokból ereszkedtek alá a mi vilagunkra.”

– H.P. Lovecraft: „Cthulhu hívása”

Amikor R'lyeh kiemelkedik a tengerből a „Cthulhu hivásában”, a városnak csak az a „rettentő, monolitkoronás citadellája” látszódik, melyben Cthulhu sírja található. Az emberi látogatók ámulták annak hatalmasságát, valamint az óriási szobrok és domborművek félelmetes utalását. R'lyeh geometriája abnormális, nemeuklideszi és más világokból valónak tűnik.

Lovecraft meséiben a várost többször említik a rituálokban a következő szavakkal: „Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn”, mely nagyjából annyit jelent, hogy „R'lyeh házában álmodva vár ránk a halott Cthulhu”.[3]

Elhelyezkedés[szerkesztés]

A „Cthulhu hívása” megadja a pontos koordinátákat: 47°9′D 126°43′Ny a déli Csendes-óceánban. August Derleth írásaiban R'lyeh 49°51′D 128°34′Ny található.[4] Mindkét hely közel áll a Csendes-óceán hozzáférhetetlenségi pontjához, amely a legtávolabbi pont bármely szárazföldtől a Földön.

Források[szerkesztés]

  1. Lovecraft, H. P.: "Cthulhu hívása"
  2. Lovecraft „pszeudo-geometriája” szerint egyes alakok át bírnak nyúlni másik dimenziókba, ezért tűnnek „nemeuklideszinek” emberi szempontból. Robert Weinberg szerint ez lehetetlen. Mivel a háromdimenzionális világ zárt rendszer, nem építhetőek olyan struktúrák, melyek másik dimenziókba is átléphetnek. (Robert Weinberg, "H. P. Lovecraft and Pseudomathematics", Discovering H. P. Lovecraft, pp. 88–91.)
  3. Pearsall, "R'lyeh", The Lovecraft Lexicon, p. 345.
  4. Derleth, "The Black Island", Quest for Cthulhu the great, p. 426.