Quorum sensing

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Quorum sensing: a baktériumok detektálását segítő jelmolekula alacsony koncentrációja esetén (kék pöttyök) a bakteriális termék kiválasztása gátolt. Magas koncentráció esetén a bakteriális termék (piros pöttyök) kiválasztásra kerül.

A quorum sensing (QS) vagy lokális denzitásérzékelés biológiai fogalom, a populációsűrűséggel korreláló inger-válasz rendszer.

Tipikus formája a baktériumpopulációk egyedei közötti együttműködés: sok baktériumfaj a quorum sensing segítségével igazítja a gének kifejeződését a helyi populáció sűrűségéhez. Léteznek olyan „közös javak”, amik csak egy lokális küszöbdenzitás (quorum – jogi nyelvhasználatban határozatképes létszám) elérése után aknázhatók ki, tehát akkor, ha kellően nagyszámú, egymáshoz közeli baktériumegyed, szinkronizált módon termeli azokat. Jellemző formája a sejten kívüli emésztést segítő exoenzimek termelése, vízben rosszul oldódó vas(III)-ionokat felvehetővé tevő szideroforok vagy a patogének invazív képességét növelő virulenciafaktorok közös termelése, a bakteriocinprodukció, a biofilmképzés vagy a biolumineszcencia.

Hasonló módon döntik el egyes államalkotó rovarok a fészkelés helyét. A biológiai rendszereken kívül a lokális denzitásérzékelésnek hasznos alkalmazásai vannak a számítástechnikában és a robotika területén is.

A quorum sensing döntéshozatali folyamatként működhet bármilyen decentralizált rendszerben, amíg fennáll, hogy a rendszer egyes elemei: (a) képesek megbecsülni a többi komponens számát és (b) egyformán reagálnak a detektált komponensek küszöbértékének elérésére.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Quorum sensing című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Ajánlott irodalom[szerkesztés]