Qbittorrent

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
qBittorrent
Qbittorrent logo.png
qBittorrent 3.0.5 teljes képernyőn Ubuntu 12.04 alatt
qBittorrent 3.0.5 teljes képernyőn Ubuntu 12.04 alatt

Fejlesztő Christophe Dumez, Ishan Arora, Stefanos Antaris, Mohamadad Dib[1][2]
Első kiadás 2006 március
Legfrissebb stabil
kiadás
4.1.3
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Programozási nyelv C++ (Qt)[3]
Operációs rendszer BSD, Linux, Mac OS X, OS/2, Windows
Platform
Elérhető 35 nyelven[4]
Kategória BitTorrent kliens
Licenc GPLv2+[5]
A qBittorrent weboldala

A qBittorrent egy Qt4-ben írt, multi-platform-os szabad szoftverű BitTorrent kliens GUI. A program a libtorrent-rasterbar könyvtáron alapul, ezt használja a hálózatok közti kommunikációra. A programot Christophe Dumez,[1] kezdte el fejleszteni a University of Technology of Belfort-Montbeliard nevű francia egyetemen 2006 márciusában és a mai napig aktív fejlesztője a programnak.

A qBittorrent fő célja, hogy alacsony erőforrásigény mellett nagy tudású, magas funkcionalitású, egyszerűen kezelhető és szép grafikus felülettel rendelkező klienst biztosítson a felhasználói részére. A qBittorrent megpróbál egy nyílt forráskódú, multiplatformos alternatívát nyújtani a μTorrent-re egy streaming funkcióval, mely lehetővé teszi, hogy a felhasználók lejátsszák a letöltés alatt álló videó fájlokat. A qBittorrent jelenleg hasonló funkcionalitással rendelkezik, mint az összes többi népszerű torrent kliens, például a Vuze, de nem szükséges hozzá Java virtuális gép. A qBittorrent saját beépített torrent keresővel rendelkezik, amihez Python szükséges, de magához a klienshez nem szükséges Python, mint a Deluge és a BitTornado esetében, melyek a Bittorrent protokollhoz is használják.

Fejlesztése[szerkesztés]

2006 márciusában jelent meg az első kiadás Christophe Dumez.[1] által.

Funkciók[szerkesztés]

Funkciók, melyekkel a qBittorrent jelenleg rendelkezik:

 • Szekvenciális fájlletöltés, mely lehetővé teszi tartalmak streamelését.
 • Könnyen megszokható, µTorrent-hez hasonló felhasználói felület.
 • Integrált és bővíthető, beépített keresőmodul, mellyel egy időben több torrent keresővel kereshetünk, akár kategóriákra (pl. eBook, zenék filmek) bontva.
 • Teljes BitTorrent protokoll támogatás: DHT, Peer Exchange, Teljes titkosítás, Magnet linkek, BitComet URI
 • Unicode támogatás
 • UPnP / NAT-PMP port forwarding támogatás
 • Torrent létrehozása
 • Haladó RSS támogatás, RegEx szűrőkkel
 • Sávszélesség ütemező
 • eMule és PeerGuardian kompatibilis IP szűrő
 • IPv6 kompatibilis

A qBittorrent népszerűsége 2009-ben drámaian megnőtt. Valószínűleg annak a hatása lehetett, hogy a népszerű külföldi BitTorrent oldal a thepiratebay.org magnet links-ekre (URIs) váltott és a qBittorrent volt az egyetlen BitTorrent kliens az Ubuntu tárolókban, amely rendelkezett magnet link támogatással.[forrás?]

Windows verzió[szerkesztés]

2012 szeptemberében a SourceForge-os letöltési statisztika alapján a windowsos verzió volt a legnépszerűbb letöltés az alkalmazás által támogatott összes platform közül. A Sourceforge statisztika szerint a letöltések 89%-a a szoftver windowsos verziójára irányult.[6]

Mac OS X verzió[szerkesztés]

2009. augusztus 10-től a qBittorrent hivatalosan elérhető Mac OS X operációs rendszerre. A DMG (Apple Disk Image(wd)) csomagokat Stefanos Antaris készíti, aki egy egyetemi feladat keretében csatlakozott a projekthez. Habár a qBittorrent ezen portja nemrégiben jelent meg, a fejlesztők abban bíznak, hogy a felhasználók érdeklődnek majd az új kliens iránt.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]