Qbittorrent

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
qBittorrent
Qbittorrent logo.png
qBittorrent 3.0.5 teljes képernyőn Ubuntu 12.04 alatt
qBittorrent 3.0.5 teljes képernyőn Ubuntu 12.04 alatt

Fejlesztő Christophe Dumez, Ishan Arora, Stefanos Antaris, Mohamadad Dib[1][2]
Első kiadás 2006 március
Legfrissebb stabil
kiadás
4.3.9
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Programozási nyelv C++ (Qt)[3]
Operációs rendszer BSD, Linux, Mac OS X, OS/2, Windows
Platform
Elérhető ≈70 nyelven[4]
Kategória BitTorrent kliens
Licenc GPLv2+[5]
A qBittorrent weboldala

A qBittorrent egy Qt4-ben írt, multi-platform-os szabad szoftverű BitTorrent kliens GUI. A program a libtorrent-rasterbar könyvtáron alapul, ezt használja a hálózatok közti kommunikációra. A programot Christophe Dumez,[1] kezdte el fejleszteni a University of Technology of Belfort-Montbeliard nevű francia egyetemen 2006 márciusában és a mai napig aktív fejlesztője a programnak.

A qBittorrent fő célja, hogy alacsony erőforrásigény mellett nagy tudású, magas funkcionalitású, egyszerűen kezelhető és szép grafikus felülettel rendelkező klienst biztosítson a felhasználói részére. A qBittorrent megpróbál egy nyílt forráskódú, multiplatformos alternatívát nyújtani a μTorrent-re egy streaming funkcióval, mely lehetővé teszi, hogy a felhasználók lejátsszák a letöltés alatt álló videó fájlokat. A qBittorrent jelenleg hasonló funkcionalitással rendelkezik, mint az összes többi népszerű torrent kliens, például a Vuze, de nem szükséges hozzá Java virtuális gép. A qBittorrent saját beépített torrent keresővel rendelkezik, amihez Python szükséges, de magához a klienshez nem szükséges Python, mint a Deluge és a BitTornado esetében, melyek a Bittorrent protokollhoz is használják.

Fejlesztése[szerkesztés]

2006 márciusában jelent meg az első kiadás Christophe Dumez.[1] által.

Funkciók[szerkesztés]

Funkciók, melyekkel a qBittorrent jelenleg rendelkezik:

 • Szekvenciális fájlletöltés, mely lehetővé teszi tartalmak streamelését.
 • Könnyen megszokható, µTorrent-hez hasonló felhasználói felület.
 • Integrált és bővíthető, beépített keresőmodul, mellyel egy időben több torrent keresővel kereshetünk, akár kategóriákra (pl. eBook, zenék filmek) bontva.
 • Teljes BitTorrent protokoll támogatás: DHT, Peer Exchange, Teljes titkosítás, Magnet linkek, BitComet URI
 • Unicode támogatás
 • UPnP / NAT-PMP port forwarding támogatás
 • Torrent létrehozása
 • Haladó RSS támogatás, RegEx szűrőkkel
 • Sávszélesség ütemező
 • eMule és PeerGuardian kompatibilis IP szűrő
 • IPv6 kompatibilis

A qBittorrent népszerűsége 2009-ben drámaian megnőtt. Valószínűleg annak a hatása lehetett, hogy a népszerű külföldi BitTorrent oldal a thepiratebay.org magnet links-ekre (URIs) váltott és a qBittorrent volt az egyetlen BitTorrent kliens az Ubuntu tárolókban, amely rendelkezett magnet link támogatással.[forrás?]

Windows verzió[szerkesztés]

2012 szeptemberében a SourceForge-os letöltési statisztika alapján a windowsos verzió volt a legnépszerűbb letöltés az alkalmazás által támogatott összes platform közül. A Sourceforge statisztika szerint a letöltések 89%-a a szoftver windowsos verziójára irányult.[6]

Mac OS X verzió[szerkesztés]

2009. augusztus 10-től a qBittorrent hivatalosan elérhető Mac OS X operációs rendszerre. A DMG (Apple Disk Image(wd)) csomagokat Stefanos Antaris készíti, aki egy egyetemi feladat keretében csatlakozott a projekthez. Habár a qBittorrent ezen portja nemrégiben jelent meg, a fejlesztők abban bíznak, hogy a felhasználók érdeklődnek majd az új kliens iránt.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]