Qbittorrent

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
qBittorrent
Qbittorrent logo.png
qBittorrent 4.3.9 teljes képernyőn Arch Linux alatt
qBittorrent 4.3.9 teljes képernyőn Arch Linux alatt

Fejlesztő Christophe Dumez, Ishan Arora, Stefanos Antaris, Mohamadad Dib[1][2]
Első kiadás 2006. március
Legfrissebb stabil kiadás 4.5.3
(2022. november 27.)
Programozási nyelv C++ (Qt)[3]
Operációs rendszer BSD, Linux, Mac OS X, OS/2, Windows
Platform
Elérhető kb. 70 nyelven[4]
Kategória BitTorrent kliens
Licenc GPLv2+[5]
A qBittorrent weboldala

A qBittorrent egy Qt4-ben írt, multi-platformos szabad szoftverű BitTorrent kliens GUI. A program a libtorrent-rasterbar könyvtáron alapul, ezt használja a hálózatok közti kommunikációra. A programot Christophe Dumez[1] kezdte el fejleszteni a University of Technology of Belfort-Montbeliard nevű francia egyetemen, 2006 márciusában, és a mai napig aktív fejlesztője a programnak.

A qBittorrent fő célja, hogy alacsony erőforrásigény mellett nagy tudású, magas funkcionalitású, egyszerűen kezelhető és szép grafikus felülettel rendelkező klienst biztosítson a felhasználói részére. A qBittorrent megpróbál egy nyílt forráskódú, multi-platformos alternatívát nyújtani a μTorrent-re egy streaming funkcióval, mely lehetővé teszi, hogy a felhasználók lejátsszák a letöltés alatt álló videó fájlokat. A qBittorrent jelenleg hasonló funkcionalitással rendelkezik, mint az összes többi népszerű torrent-kliens (például a Vuze), de nem szükséges hozzá Java virtuális gép. A qBittorrent saját, beépített torrent-keresővel rendelkezik, amihez Python szükséges, viszont magához a klienshez nem szükséges Python, mint a Deluge és a BitTornado esetében, melyek a Bittorrent protokollhoz is használják.

Fejlesztése[szerkesztés]

2006 márciusában jelent meg az első kiadás Christophe Dumez[1] által.

Funkciók[szerkesztés]

Funkciók, melyekkel a qBittorrent jelenleg rendelkezik:

 • Szekvenciális fájlletöltés, mely lehetővé teszi tartalmak streamelését.
 • Könnyen megszokható, µTorrent-hez hasonló felhasználói felület.
 • Integrált és bővíthető, beépített keresőmodul, mellyel egy időben több torrent-keresővel kereshetünk, akár kategóriákra (pl. eBook, zenék, filmek) bontva.
 • Teljes BitTorrent-protokoll támogatás: DHT, Peer Exchange, teljes titkosítás, Magnet-linkek, BitComet URI.
 • Unicode-támogatás.
 • UPnP / NAT-PMP port forwarding támogatás
 • Torrent létrehozása.
 • Haladó RSS-támogatás, RegEx-szűrőkkel.
 • Sávszélesség-ütemező.
 • EMule és PeerGuardian kompatibilis IP-szűrő.
 • IPv6 kompatibilis.

A qBittorrent népszerűsége 2009-ben drámaian megnőtt. Valószínűleg annak a hatása lehetett, hogy a népszerű külföldi BitTorrent-oldal, a thepiratebay.org magnet links-ekre (URIs) váltott és a qBittorrent volt az egyetlen BitTorrent-kliens az Ubuntu-tárolókban, amely rendelkezett magnet link-támogatással.[forrás?]

Windows-verzió[szerkesztés]

2012 szeptemberében a SourceForge-os letöltési statisztika alapján a windowsos verzió volt a legnépszerűbb letöltés az alkalmazás által támogatott összes platform közül. A Sourceforge-statisztika szerint a letöltések 89%-a a szoftver windowsos verziójára irányult.[6]

Mac OS X-verzió[szerkesztés]

2009. augusztus 10-től a qBittorrent hivatalosan elérhető Mac OS X operációs rendszerre. A DMG (Apple Disk Image(wd)) csomagokat Stefanos Antaris készíti, aki egy egyetemi feladat keretében csatlakozott a projekthez. Habár a qBittorrent ezen portja nemrégiben jelent meg, a fejlesztők abban bíznak, hogy a felhasználók érdeklődnek majd az új kliens iránt.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]